Comisia de afaceri europene a Senatului României a introdus într-un proiect de lege cerințe formulate de reprezentanții unor mari companii multinaționale de țigări. Motivarea unor amendamente asumate și adoptate de senatori reia chiar și greșelile de redactare din propunerile producătorilor de țigări, interesați de amânarea unei directive europene în România, scrie hotnews.ro.
Comisia de afaceri europene a Senatului a dat, în 18 martie 2016, aviz pozitiv la amendamentele aduse la proiectul de lege cu privire la stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun. Proiectul legislativ fusese înaintat de Guvern pentru a transpune în legislația românească Directiva europeană 2014/40/UE, care impune restricții producătorilor de țigări, în România și în celelalte 27 de state membre UE.
Dacă România nu va aplica directiva va risca declanșarea unor sancțiuni europene pentru neaplicarea dreptului comunitar. Aceasta ar urma să intre în vigoare, etapizat, de la 20 mai 2016.
Cum au fost preluate amendamentele producătorilor de tutun
Potrivit sursei citate, principalii trei mari producători de țigări la nivel mondial- British American Tobacco, JT International și Philip Morris- au cerut autorităților executive românești să amâne directiva până în 20 noiembrie 2016. Producătorii de țigări propun amai multe modificări care să fie aduse proiectului de lege, iar Comisia Senatului a preluat fix textul lor în avizul pozitiv, inclusiv un cuvânt scris o greșeală de literă- aftat în loc de aflat.
Senatorii se încurcă în vorbe
Puși de Hotnews în fața faptului, senatorului PNL Octavian Motoc a spus că este o persoană extrem de onestă și nu a preluat cererile producătorilor de țigări, dar este și realist și a propus ca România să mai aștepte 4-6 luni cu directiva, iar staff-ul tehnic a făcut formularea. Președinta Comisiei, Anca Boagiu, a precizat că amendamentele nu au fost preluate, ci așa au decis ei că e corect să fie introduse pentru a nu aduce prejudicii bugetului de stat. În schimb, senatoarea PSD Gabriel Crețu și-a manifestat poziția contra acestor amendamente. Senatoarea ALDE Cristiana Anghel a spus clar, pe față, că susține cererile producătorilor de tutun pentru că plătesc taxe și impozite și nu e corect să fie omorâți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News