Alianțe nesuferite și alianțe toxice în politică

Al doilea scandal de proportii pe aceeasi tema, a aliantelor controversate sub aspect politic si moral.

Acum, in prim plan, combinatia realizata intre PSD si PP-DD. Intre Victor Ponta si Dan Diaconescu. Pana ieri, alaltaieri, doi mari inamici. Deontologii de toate felurile si toate taberele tuna si fulgera. Acuzandu-i pe amandoi de imoralitate. La fel cum curg suvoi si acuzatiile la adresa PNL. Pentru preconizata fuziune cu PDL. Si ipoteticele fuziuni ulterioare cu ce mai ramane liber pe dreapta politica. E clar ca asemenea aliante sunt nesuferite pentru unii si altii. Este la fel de clar ca ele ar putea deveni si toxice. Dar reprezinta combinatiile politice care se preconizeaza ceva cu totul si cu totul iesit din comun? Pot deveni ele nocive pentru societate? Sau cel putin pentru democratie?

Intrebarea de mai sus reprezinta o provocare reala. Nu numai pentru politicieni. Ci si pentru societatea civila. Si, mai ales, pentru toti contemporanii tentati sa extrapoleze, pur si simplu, regulile morale dupa care functioneaza relatiile interumane, viata politica si combinatiile pe care partidele le fac. Daca ar fi sa incepem cu sfarsitul, vom spune ca, in politica, in interiorul aceluiasi partid, persoane care nu se pot suferi reciproc sunt cu duiumul. Nu din iubire si nu dintr-o excesiva simpatie se asociaza oamenii, pentru a forma partide politice. Ci din alte ratiuni. Incepand cu ratiunea de a construi un instrument capabil sa ajute grupuri de oameni, asociate politic, sa acceada la putere. Sa preia responsabilitati majore in numele interesului national. La fel, nu este deloc obligatoriu ca, intr-o alianta, personajele sa traiasca in armonie unele cu altele. Sa se imprieteneasca si, eventual, sa se iubeasca. Pana la sufocare. Dimpotriva, au exista, exista si vor exista aliante politice alcatuite in mod pragmatic intre partide care considera ca au ceva de castigat parcurgand impreuna o bucata de drum, dar ai caror membri, uneori, se detesta reciproc.

Ce este asa de neobisnuit in alianta preconizata de Victor Ponta si de Dan Diaconescu? Ce este scandalos aici? Dupa parerea mea nimic. Disputele si scandalul sunt simple artificii. Create, mai cu seama, de outsideri. Ce este atat de rau ca, de-a lungul ultimilor 24 de ani, acest partid, numit PSD, a avut capacitatea de a se alia si de a asimila, pe rand, nenumarate partide plasate in stanga spectrului politic? Ce este atat de rau ca, in final, stanga, in linii mari, este unificata si dispune de un bazin electoral de circa 30 la suta, care, la nevoie, poate creste pana in 40-45 la suta? Cu ce a stirbit acest proces de unificare al stangii coerenta politica a PSD? Ce este rau in faptul ca Dan Diaconescu impreuna cu cei mai multi membri ai partidului sau se simt astazi mai confortabili decat s-au simtit ieri, alaturi si intr-o alianta cu PSD?

In societatea civila, care, trebuie sa fim cinstiti, opereaza cu alte seturi de valori, sunt numeroase voci care se mira intrigate si chiar indignate. In sensul ca ar fi scandalos ca PP-DD sa se alieze cu parte din „mizerie", cum era denumit USL atunci cand partidul lui Dan Daiconescu dadea primele sale batalii electorale. Si tot scandalos ar fi daca o alta parte, mai putin semnificativa, din PP-DD s-ar asocia cu cealalta partea a "mizeriei", respectiv cu PNL. Care, la randul lui, culmea nerusinarii, a cinismului politic si a dispretului fata de valorile morale, urmeaza sa fuzioneze chiar cu cealalta jumatate a „mizeriei" nationale, respectiv cu PDL.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel