Bogdan Chirieac, analist și jurnalist DC News, a abordat peisajul politic românesc după alegerile parlamentare. Acesta a prezentat care ar fi soluția pentru formarea unei alianțe de guvernare pro-UE.
După alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, România se află într-un context politic important, cu un rezultat care pune accent pe coalițiile pro-europene. Partidele care promovează orientarea pro-occidentală sunt așteptate să formeze o coaliție guvernamentală, consolidând astfel angajamentul României față de Uniunea Europeană și NATO.
Aceste alegeri, în special cele prezidențiale ținute săptămâna trecută, au relevat o ascensiune semnificativă a unor figuri politice precum Călin Georgescu, posibil candidat pro-rus, care se prezintă ca un susținător al valorilor naționaliste, având o influență tot mai mare în discursul politic românesc. De asemenea, există o intensificare a prezenței partidelor suveraniste, precum AUR, SOS sau POT, nou intrat în Parlament.
În urma scrutinului, se pare că România va naviga între influențele diverșilor actori politici. Discuțiile între partide nu vor fi ușoare. Ilie Bolojan vorbește despre o nouă formulă de coaliție, cel mai probabil cu PSD, în timp ce alte voci, precum Rareș Bogdan, fost vicepreședinte al PNL, vrea o delimitare totală față de social democrați. În mod particular, diferențele dintre PSD și USR, mai ales din punct de vedere ideologic și al stilului de guvernare, ar putea crea obstacole semnificative în stabilirea unui acord. Deși ambele grupuri sunt dispuse să colaboreze pentru a asigura stabilitatea politică, tensiunile dintre partide au o întreagă istorie în spate.
Bogdan Chirieac, analist și jurnalist DC News, a comentat acest context politic complicat în care se află România într-o intervenție la Antena 3 CNN, venind cu ironii, dar și cu perspective prețioase despre viitorul peisaj politic românesc.
„Cunoscându-i pe ai mei, ca să spun așa - n.r. ironie, nu cred că se poate face o alianță PSD-USR. Pur și simplu, sunt apă și ulei. Nu cred că e posibil așa ceva sau se face alianța și la o săptămână începe scandalul, să știți. Deși visul meu ar fi ca doamna Clotilde Armand să fie ministrul Transporturilor. Vă dați seama cum ar arăta lucrurile. Eu sper, totuși, că se poate face o alianță la guvernare PSD-PNL-UDMR și minorități. Cu redistribuirile din voturile partidelor care nu au luat 5%, s-ar putea să aibă suficiente mandate în Parlament încât să se poată face această alianță și să conducă astfel. Ar liniști și cancelariile occidentale, și românii ar fi absolut siguri de traseul european, euroatlantic, indiferent ce va rezulta din alegerile prezidențiale de duminica viitoare. Aceasta ar fi soluția comodă. Din nefericire, noi, românii, nu alegem niciodată o soluție simplă.
Întotdeauna avem tot felul de complicații, cum am avut duminica trecută la turul I al alegerilor prezidențiale. Sigur, nu exclud și un guvern minoritar condus de USR, alături de PNL și UDMR, probabil cu un PSD în opoziție care să sprijine punctual acest guvern. Parcă nu există niciun fel de stabilitate și încep iar certurile. Știți că a mai fost un guvern PNL-USR în 2020 și a eșuat lamentabil. Deci, nu există o cultură a dialogului la USR, după cum știți. E foarte greu. PNL este în plină reformă, vedeți că sunt cele două aripi, anume Bolojan și Rareș Bogdan, actuala conducere contra vechii conduceri. Nu se înțeleg și am văzut rezultatele. Spuneam de-a lungul timpului că Nicolae Ciucă nu e sprijinit, și avem dovada materială. PNL locul 5, parcă, la prezidențiale, și locul întâi în Bihor, Cluj și alte județe la alegerile de ieri. Pur și simplu, PNL local nu a tras pentru candidatul Nicolae Ciucă, despre ce vorbim? În PSD, cred că lucrurile s-au liniștit, după ce social-democrații s-au clasat pe locul întâi. Adică, nu cred că locul lui Marcel Ciolacu mai este contestat în acest moment. UDMR rămâne cel mai stabil partid din România. Suntem în această zonă în momentul de față. Important ar fi ca, indiferent de ce vor hotărî urnele, cam știm ce va fi duminica viitoare, să avem o coaliție și un guvern care să garanteze traseul european și euroatlantic al României”, a spus Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci