Alianţa Pacienților Cronici din România consideră că s-a făcut "un prim pas spre normalitate, realizat de Ministerului Sănătăţii prin publicarea în transparentă decizională a propiectului de modificare a Hotărârii de Guvern 720/2008".
"Un prim pas spre normalitate, realizat de Ministerului Sănătăţii prin publicarea în transparentă decizională a propiectului de modificare a Hotărârii de Guvern 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
De peste un an aşteptam acest lucru şi mulţi din pacienţii noştri au fost nevoiţi să-şi câştige aceste tratamente în instanţă! Această intenţie de actualizare a Hotărârii de Guvern nr. 720 este o nouă speranţă la viaţa pentru pacienţii din România şi oferă o şansă la tratamente, celor care nu mai au alternative terapeutice şi au nevoie de aceste medicamente inovatoare. Proiectul de actualizare a listei de medicamente compensate conţine 21 medicamente noi pentru tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, afecţiuni oncologice (mielom multiplu, limfom Hodgkin), poliartrita reumatoida, psoriasis, HIV/SIDA, diabet, boli rare şi sepsis sever.
Totodată, acest pas important făcut de Ministerul Sănătăţii pentru creşterea accesului pacienţilor la tratament, trebuie completat şi cu elaborarea şi publicarea în Monitorul Oficial a protocoalelor terapeutice pentru cele 21 de medicamente noi, pentru că acestea să poată fi prescrise imediat pacienţilor! Să nu uităm însă, ca alte 70 de medicamente aşteaptă evaluarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi speram că reorganizarea acestei instituţii va aduce după sine un ritm mai alert de analiză şi publicare a rapoartelor.
Sperăm de asemenea, ca publicarea în Monitorul Oficial a actualizării listei de medicamente gratuite şi compensate nu va fi condiţionată de discuţiile privind taxa clawback, pentru că dreptul la sănătate nu depinde de considerente economice sau comerciale.
Dorinţa noastră este că aceste măsuri să devină realitate cât mai curând, pentru că ele vor fi cuantificate în vieţi câştigate", transmite Alianţa Pacienţilor Cronici din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu