Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare consideră că agricultura Uniunii Europene va fi afectată de noile norme privind emisiile industriale.
Comisia Europeană a prezentat marţi, 5 aprilie, o altă piesă importantă din pachetul legislativ al Green Deal, anume propunerea de actualizare şi modernizare a Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European şi a Consiliului privind emisiile industriale, 'DEI', considerată esenţială în prevenirea şi controlul poluării. Astfel, normele actualizate sunt menite să ghideze investiţiile industriale pentru obţine o economie europeană nepoluantă, competitivă şi neutră din punctul de vedere al climei până în 2050. "Propunerile ar trebui să încurajeze inovarea, să recompenseze pionierii în domeniu şi să contribuie la asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa UE. Mai mult, revizuirea va contribui la asigurarea certitudinii investiţiilor pe termen lung şi se anticipează că primele noi obligaţii pentru industrie vor intra în vigoare în a doua jumătate a deceniului", se precizează în document.
Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare consideră că este important ca în această perioadă plină de provocări, fermierii europeni să nu fie supuşi unor poveri suplimentare prin birocratizare şi creşterea costurilor de producţie şi care, în final, se vor reflecta în nivelul ofertei si al preţurilor la raft. "Criza generată de pandemia Covid-19, combinată cu efectele altor două crize majore, cea energetică şi cea generată de conflictul din Ucraina, anticipează o criză financiară care va impacta numerose sectoare. Prin urmare, este de neconceput să se impună să nu mai producem proteină vegetală sau animală, sub paravanul unor chestiuni de mediu, dar să se permită consumarea la nivel european a proteinelor sintetice sau de origine vegetală sau animală din ţări terţe, cu standarde de producţie mai scăzute", se mai spune în comunicat.
Aşadar, în raport cu aceste modificări, Alianţa, împreună cu celelalte organizaţii ale producătorilor agricoli europeni membre ale Copa-Cogeca, nu pot decât să îşi exprime dezacordul, mai ales că, din nou, Comisia nu a realizat sau prezentat niciun studiu de impact relevant înainte de a aduce aceste revizuiri. Planurile Comisiei vor adăuga o povară semnificativă operatorilor din aceste sectoare, cum ar fi cel al cărnii de porc, care au trecut prin dificultăţi economice majore de-a lungul timpului şi care sunt agravate de criza actuală din Ucraina. "În ceea ce priveşte România, observăm o tendinţă tot mai accentuată în a limita resorturile de mărire a capacităţilor de producţie, de dezvoltare a fermelor zootehnice intensive. O asemenea măsură nu poate fi oportună în contextul în care tendinţele şi puterea de cumpărare a consumatorului îl fac pe acesta să aleagă la raft preponderent în funcţie de preţ. Piaţa are nevoie în continuare de produse agroalimentare de calitate şi în special, accesibile la preţ. Este evident că fermele care pot asigura aceste preţuri avantajoase pentru consumator sunt cele mai vizate şi cele mai dezavantajate de aceste noi ambiţii care, în contextul actual este evident că sunt accelerate nerezonabil în detrimentul fermierilor dar şi al consumatorilor", se menţionează în document. Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare va transmite mesajul său către Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, către eurodeputaţii României şi către autorităţile naţionale, pentru a atrage atenţia asupra consecinţelor negative ale acestei revizuiri.
Conform organizaţiei, având în vedere că invazia Rusiei în Ucraina a destabilizat şi mai mult pieţele agricole deja fragile, afectând preţurile la toate produsele de bază (inclusiv la produsele agroalimentare), fermierii europeni cer ca revizuirea legislaţiei UE să se facă doar prin prisma asigurării sustenabilităţii. În cazul Directivei privind emisiile industriale, acest lucru înseamnă identificarea unui echilibru între atingerea obiectivelor de mediu preconizate (protejarea sănătăţii umane şi a mediului), accesul la tehnologiile necesare şi consecinţele economice şi sociale care decurg din costurile administrative şi economice asociate acestor modificări. "Includerea sectorului de creştere a bovinelor în domeniul de aplicare a Directivei, stabilind praguri foarte scăzute pentru acest sector, în pofida unui deficit de experienţă în abordarea acestor aspecte, va avea ca rezultat costuri administrative şi economice ridicate (asociate unor modificări ale instalaţiilor, autorizaţiilor pentru animale şi a serviciilor de consultanţă, printre altele)", se mai precizează în comunicat. Totodată, fermele de creştere a păsărilor sau a porcilor care depăşesc pragurile existente se confruntă cu o birocraţie ridicată, care creşte costurile de producţie, mai ales pe cele cu forţa de muncă. "Acestea vor avea nevoie de consultanţi externi pentru a întocmi rapoarte anuale privind DEI. Chiar şi înainte de revizuire, operaţiunile din avicultură si sectorul suinelor reprezentau cea mai mare parte a instalaţiilor autorizate în temeiul DEI, reprezentând peste douăzeci de mii (20.045) din cincizeci şi una de mii de unităţi (51.615) de operatori aflaţi în domeniul de aplicare al DEI", menţionează sursa citată.
Conform estimărilor, deşi actuala Directivă privind emisiile industriale a acoperit până la 5% din exploataţiile de porci şi păsări de curte din Uniunea Europeană, acest aspect s-a reflectat într-o proporţie semnificativă în producţia totală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu