Alianța pentru Sănătate din România protestează față de declarația președintelui Traian Băsescu care cerea guvernului să nu mai plătească arieratele către furnizorii de medicamente până când nu va fi rezolvată problema achizițiilor publice în spitale și farmacii.
Avand in vedere situatia actuala a sistemului de sanatate reprezentantii Aliantei pentru Sanatate din Romania considera ca neplata arieratelor din sanatate conduce la blocarea activitatii furnizorilor neplatiti, falimentarea celor care nu se pot autofinanta pentru acoperirea datoriilor provocand inechitati si inegalitate de sanse intre furnizori.
Reprezentantii A.P.S.R. sustin masurile prin care se efectueaza verificarea sistemul de achizitii publice si verificarea valabilitatii facturilor din sectorul de sanatate pentru a asigura transparenta si echitate sistemului de achizitii publice in sistemul de sanatate. Este normal ca arieratele sa fie integral platite pana la finele anului 2011, in masura in care facturile se dovedesc a fi valide iar continuarea reformelor in sanatate este cruciala pentru a preveni aparitia altor arierate si prin urmare a altor blocaje din care rezulta limitarea partiala sau totala a acesului pacientilor la produsele si serviciile de sanatate, se arată în comunicatul APSR.
Neplata facturilor catre farmacii si furnizorii de produse medicale dezechilibreaza functionarea normala a acestui lant, avand ca efect ulterior neachitarea obligatiilor acestora fata de producatorii externi si astfel se genereaza imposibilitatea mentinerii unui stoc tampon de medicamente si materiale sanitare care sa fie furnizate in timp util si conform unui grafic.
“Daca exista suspiciuni trebuie realizata o verificare riguroasa a acestora prin intermediul mijloacelor existente si puse in aplicare in momentul de fata, dar acest lucru nu trebuie impieteze stingerea datoriilor existente si nici sa tergiverseze acest proces. Cazurile de frauda trebuie tratate individual si asta nu inseamna blocarea activitiatilor tuturor furnizorilor. La fiecare sincopa care apare in sistemul sanitar, singurul care este cu adevarat lovit este pacientul. In plus, asa cum am mentionat de fiecare data, toate parghiile privind o prescriere corecta si impiedicarea existentei oricarei forme de abuz se gasesc in maine Guvernului Romaniei, care este singurul responsabil de situatia de criza din sistemul de sanatate de astazi.” precizeaza Ioana Cacovean, vicepresedinte Alianta pentru Sanatate din Romania
Citește și:
Traian Băsescu: „Cer să nu se plătească arieratele la medicamente”
„Incapacitatea institutiilor statului de a administra sistemul, precum si modul de utilizare a FNUASS, induce efecte dramatice la nivelul agentilor economici ce furnizeaza produse si servicii sistemului public de sanatate, mai precis, la nivelul acelor agenti economici care au mentinut sistemul pe linia de plutire timp de ani de zile, finantandu-l cu bani proprii, livrand pe datorie produsele si serviciile necesare sistemului, statul platind aceste produse si servicii cu intarzieri cuprinse intre 6 luni si un an sau chiar mai mult, uitand ca pentru facturile emise, furnizorii platesc TVA.” declara Ramona Stefan, presedinte Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale, membru Alianta pentru Sanatate din Romania.
Citește și:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu