Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va discuta vineri viitorul alianţei Renault-Nissan cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, la summitul G20 din Argentina, încercând să dezamorseze conflictul legat de echilibrul de forţe din interiorul parteneriatului, transmite Reuters.
Alianţa auto se confruntă cu cel mai semnificativ test din istoria sa de 19 ani după arestarea fostul preşedinte al Nissan, Carlos Ghosn, în baza suspiciunilor de nereguli financiare.
Un Tribunal din Tokyo a aprobat vineri cererea procurorilor de a extinde până în 10 decembrie perioada de detenţie pentru Carlos Ghosn. Procurorii japonezi susţin că Carlos Ghosn şi Greg Kelly (un fost director de la Nissan arestat împreună cu Carlos Ghosn) au conspirat pentru a subestima, cu aproximativ jumătate, remuneraţia de 10 miliarde yeni (88 milioane de dolari) pe care Ghosn a primit-o timp de cinci ani, începând din 2010. La rândul său, Nissan l-a acuzat pe Carlos Ghosn de alte infracţiuni, precum utilizarea bunurilor companiei în interes personal. Vineri, Tribunalul din Tokyo a prelungit şi perioada de detenţie pentru Greg Kelly.
Arestarea lui Ghosn la Tokyo a lăsat alianţa Renault-Nissan fără un lider şi un avocat pentru Guvernul Francez, care deţine o participaţie de 15% în Renault şi vrea să menţină actuala structură de capital a alianţei.
Parteneriat încă din 1999
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Mitsubishi s-a alăturat alianţei Nissan-Renault în 2016, când Nissan a preluat o participaţie de 34% în producătorul auto.
Vineri, un oficialul de la Palatul Elysee a anunţat că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va discuta vineri despre alianţa Renault-Nissan cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, la Buenos Aires, dar fără a da amănunte suplimentare.
În 2015, când era ministru al Economiei, Macron a fost iniţiatorul surprinzătoarei decizii de majorare a participaţiei deţinute de Guvern la aproape 20%, de la nivelul de 15% stabilit în 2002 împreună cu partenerul de alianţă Nissan şi alţi acţionari importanţi.
În noiembrie 2017, Executivul de la Paris şi-a redus la 15% participaţia deţinută la producătorul auto francez, eliminându-se astfel un motiv de iritare între cele două părţi.
Joi, Renault, Nissan şi Mitsubishi şi-au reafirmat "angajamentul ferm" faţă de alianţa lor, după arestarea preşedintelui Carlos Ghosn în Japonia.
Consiliile de Administraţie ale celor trei producători auto "au reiterat categoric angajamentul lor ferm faţă de alianţă", se arată într-un comunicat al directorilor reuniţi pentru discuţii la Amsterdam, prima dată de la arestarea lui Ghosn.
Ce spun analiștii
Analiştii se aşteptau ca la această reuniune să fie discutat viitorul alianţei după ce arestarea a scos în evidenţă lupta pentru putere dintre Nissan şi Renault. Astfel, producătorul auto nipon este decis să revizuiască alianţa, pentru a avea un cuvânt mai greu de spus, în timp ce Renault, unde statul francez este acţionar majoritar, vrea ca o persoană din companie să conducă alianţa, conform informaţiilor agenţiei japoneze de presă Kyodo.
O revizuire a structurii de capital a alianţei nu a discutată la reuniune, a afirmat directorul general al Mitsubishi, Osamu Masuko.
Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a afirmat săptămâna aceasta că nu vede necesitatea schimbării structurii alianţei.
Consiliul de Administraţie al Mitsubishi Motors Corp a votat demiterea lui Carlos Ghosn din funcţia de preşedinte al producătorului auto japonez, în condiţiile în care în prezent Ghosn este arestat la Tokyo, fiind bănuit de încălcarea legislaţiei financiare. Decizia vine după ce, săptămâna trecută, Ghosn a pierdut funcţia de preşedinte al Nissan, cel mai mare acţionar al Mitsubishi.
Președinte interimar și la Renault
Şi Renault, partenerul celor doi producători auto niponi, a numit un preşedinte interimar şi un adjunct al directorului general pentru a conduce temporar compania, deşi Ghosn rămâne preşedinte director general al grupului francez.
Deşi Nissan este o companie mai mare, ale cărei venituri anuale sunt cu aproape 60% mai ridicate decât cele ale Renault, producătorul auto francez exercită mai mult control în alianţă, având inclusiv dreptul de a numi unii directori în conducerea partenerului de alianţă.
Planurile privind o fuziune completă între cei doi producători auto au fost amânate în urma arestării lui Ghosn. Acesta a rămas director general al Renault, dar producătorul auto francez a transferat temporar îndatoririle sale directorului operaţional Thierry Bolloré.
"Există efecte negative în urma concentrării puterii într-o singură mână, deci în urma arestării lui Ghosn ambele părţi pot începe de la zero negocieri (privind structura alianţei). Dar nu ar fi benefic pentru niciuna dintre părţi să distrugă alianţa", a declarat recent o persoană apropiată Nissan.
Reprezentanţii Nissan nu au comentat informaţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu