Un scandal izbucnit în Timișoara pe final de an arată că liderii unor orașe din Alianța Vestul nu pot depăși problema ridicării gunoiului din urbe, până să construiască linii de cale ferată și autostrăzi în afara localităților pe care le administreaază.
Patru primari PNL au lansat "Alianța Vestului", o asociere care își propune să construiască autostrăzi și să modernizeze liniile de cale ferată dintre orașele semnatare ale convenției. Alianța ar fi trebuit aprobată în Consiliile locale, la începutul anului 2019, urmând ca ulterior, Clujul, Timișoara, Oradea și Aradul să înregistreze la tribunal o Asociație de Dezvoltare Regională.
Prezentată de o parte a presei drept o revoluție pentru administrația publică, Alianța se confruntă cu aceleași probleme birocratice și are aceleași capacități de a le depăși ca restul primăriilor din țară.
Concret, Primăria Timișoara nu reușește să se înțeleagă cu Consiliul Județean Timiș asupra golirii pubelelor, iar probleme de aceeași natură ar fi, potrivit primarului Robu, și la Cluj.
" Da, salubrizarea în Timișoara, la tranziția la noul sistem, nu a funcționat bine, cum s-a întâmplat peste tot -Cluj, etc.-. Orașul a ajuns plin de pubele doldora și de grămezi de gunoi ilegale. Pt ele NU răspunde Primăria, ci ADID", explică Robu pe Facebook.
Edilul din Timișoara denunță un atac mediatic orchestrat în presa locală, dar recunoaște că nici atribuțiile ce revin Primăriei nu sunt îndeplinite corespunzător, din cauză că nu a găsit firme care să participe la licitație.
"Este adevărat că în ultimele săptămâni am avut în oraș mai multe gunoaie ca altădată, în contextul disfuncțiilor conexe tranziției la noul sistem de salubrizare, sistem în care PRIMĂRIA NU MAI ARE ÎN JURISDICȚIE GUNOIUL CASNIC, ADICĂ PUBELELE DIN FAȚA BLOCURILOR ȘI CASELOR ȘI CE-I PE LÂNGĂ, CONTAINERELE ȘI GRĂMEZILE ILEGALE, acesta -gunoiul casnic- revenind unei asociații județene numită ADID, condusă de Consiliul Județean. Primăria a rămas doar cu coșurile de gunoi de pe străzi, din piețe și din parcuri și cu măturatul și spălatul străzilor", scrie primarul Robu pe Facebook.
"Am spus-o repetat, nici această parte de curățenie -partea de care răspunde Primăria- nu a funcționat bine, nevenind nimeni eligibil la licitație și în consecință neavând la ora actuală un operator specializat în curățenie. DAR PESTE 90% DIN POZELE CE AU CIRCULAT ȘI MAI CIRCULĂ PE WEB ARATĂ GUNOI CASNIC, PT. CARE PRIMĂRIA NU MAI ARE RĂSPUNDERI, deci NU ESTE CORECT CA NEMULȚUMIRILE SĂ AIBĂ DREPT ȚINTĂ PRIMĂRIA! Trebuie înțeles că într-un stat normal, răspunderea și prerogativele merg mână în mână, atât sub aspect logic, cât și de bun simț și, în definitiv, de drept! Ar fi aberant ca cineva să aibă prerogative și altcineva să răspundă! Întrebați-vă fiecare dintre dv -și vă rog cu respect să o faceți-: ați concepe ca la locul dv de muncă, oricare ar fi acesta și orice profesie ați avea, să răspundeți, să fiți trași la răspundere pt lucruri pt care nu aveți prerogative?! Sunt convins că nu!
Așadar: eu asum răspunderea pt activitățile de golire a coșurilor, de măturat străzile și de spălat străzile, pt că ele sunt în jurisdicția Primăriei, chiar dacă nu am nicio vină că nu s-a prezentat nicio firmă cu ofertă legal-eligibilă la licitație, eu neimplicându-mă sub nicio formă în elaborarea caietelor de sarcini, nefiind de competența mea să mă implic. Dar, răspund și garantez că și dacă va fi să rămânem pe termen mai lung doar cu Horticultura cu sarcina de curățenie stradală -coșuri, măturat, spălat-, Timișoara va fi din nou un oraș curat la acest capitol. Pt salubrizarea pe felia de gunoi casnic -pubele, containere, grămezi ilegale-, pot promite doar sesizarea instituției care răspunde de ea, ADID și punerea de presiune pe ea, alături de dv și în numele dv, cetățenii clienți ai tandemului ADID - RETIM, deci nu ai Primăriei", concluzionează primarul Robu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu