Aliații din UE ajung la un acord privind modalitatea de furnizare a armelor pentru Ucraina

FOTO: Freepik @EyeEm
FOTO: Freepik @EyeEm

Franța, Germania și Polonia planifică să cumpere mai multe arme și să organizeze artileria de lungă distanță.

Liderii Germaniei, Franței și Poloniei au convenit asupra unui mod de a-și lăsa deoparte diferențele și de a furniza mai multe arme, inclusiv rachete de lungă distanță, Ucrainei.

Aliații europeni vor cumpăra mai mult echipament pentru Ucraina de pe piața mondială, transmițând un mesaj către Rusia că sprijinul occidental nu va "slăbi", a declarat cancelarul german Olaf Scholz, notează TheNationalNews.

Șefii apărării vor găsi modalități de îmbunătățire a artileriei de lungă distanță a Ucrainei într-o nouă "coaliție de capacități" în cadrul întâlnirilor regulate de la baza aeriană Ramstein, a spus el.

Se preconizează și o creștere a producției de arme în Ucraina, în timp ce țările UE vor lua în considerare utilizarea activelor ruse blocate pentru a plăti ajutorul militar.

Planurile au rezultat din discuții organizate în grabă la Berlin după ce au apărut fisuri în poziția Germaniei, Franței și Poloniei în război.

Cei trei lideri au încercat să aplaneze diferențele după ce Scholz a blocat livrarea rachetelor de lungă distanță Taurus, iar președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că trupele NATO ar putea fi desfășurate în Ucraina.

Prim-ministrul polonez Donald Tusk, care a cerut "mai puține vorbe, mai multe muniții" înainte de discuții, a declarat că aliații sunt acum pregătiți să "ne punem banii acolo unde sunt cuvintele noastre".

"Tot ce am decis astăzi într-o atmosferă excelentă arată clar că zvonurile urâte despre anumite dezacorduri dintre noi, între capitalele din Europa, sunt false," a spus el.

Întâlnirea "Triunghiului de la Weimar" a avut loc în timp ce rușii începeau votul în alegerile care îl vor menține pe președintele Vladimir Putin la putere pentru încă șase ani.

Moscova a câștigat încredere pe măsură ce Ucraina lovește într-un punct mort pe câmpul de luptă, rezerva UE de muniție este sub nivelul țintelor și ajutorul SUA este blocat în Congres.

Țările G7 au îndemnat separat Iranul vineri să nu trimită Rusiei din stocul său de rachete balistice, după ce a furnizat anterior drone Kremlinului.

Orice astfel de donație "ar adăuga la destabilizarea regională și ar reprezenta o escaladare materială substanțială în sprijinul său pentru războiul Rusiei în Ucraina," au spus acestea.

Puterile europene sunt dornice să-și sublinieze hotărârea în ceea ce privește Ucraina, iar noile achiziții de armament sunt de așteptat să provină din țări cu stocuri mai mari.

"Președintele rus trebuie să știe că nu vom renunța la sprijinul nostru. Stăm uniți și iremediabil de partea Ucrainei," a declarat Scholz.

Cancelarul german, care se opune trimiterii rachetelor Taurus deoarece ar putea necesita trupe germane pentru a ajuta la selectarea țintelor, a subliniat, de asemenea, că "nu suntem în război cu Rusia".

Macron a spus că aliații occidentali nu vor face nimic pentru a amplifica conflictul, dar a repetat avertismentele sale că întreaga Europă ar trebui să-și considere securitatea amenințată de Rusia.

"Solidaritatea noastră cu poporul Ucrainei și integritatea sa teritorială este de neclintit, dar acționăm și pentru că securitatea lor este pusă în pericol, precum și securitatea întregii Europe," a spus el.

"Vedem situația din Ucraina în același mod. Este un moment important prin care trecem, dar vom fi la înălțimea lui."

Germania susține că trupele occidentale nu ar trebui să fie desfășurate în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Scholz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel