Președintele belarus, Alexander Lukașenko, va sosi marți la Beijing, demarând o călătorie de trei zile în care se va întâlni cu omologul chinez, Xi Jinping.
Publicitate
Vizita de stat a lui Lukașenko – un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin – vine după ce Beijingul a lansat un document de poziție cu privire la războiul Rusiei în Ucraina, insistând că este un document neutru care pune accent pe dialogul între cele două părți, informează France 24.
De asemenea, vizita acestuia urmează acuzațiile Statelor Unite și ale NATO conform cărora Beijingul ar intenționa să trimită arme în Rusia. China însă a negat cu fermitate afirmațiile.
Într-un interviu acordat agenției de știri chineze Xinhua, liderul belarus a spus că așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu ”vechiul său prieten” Xi. Lukașenko a lăudat, de asemenea, documentul de poziție emis de Beijing ca fiind ”o mărturie a politicii sale externe pașnice, precum și un pas nou și original, care va avea un impact larg în întreaga lume”.
”Astăzi, nici o problemă din lume nu poate fi rezolvată fără China”, a spus Lukașenko.
De menționat că președintele Chinei, Xi Jinping, a vorbit cu Vladimir Putin de mai multe ori de la începutul războiului, dar nu a făcut acest lucru cu omologul său ucrainean, Volodymyr Zelenski.
Belarus are graniță atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, dar este dependentă financiar și politic de administrația Putin. La un an după ce a permis Rusiei să folosească Belarus ca rampă de lansare pentru ofensiva sa din Ucraina, Lukașenko a spus că este gata să facă acest lucru din nou dacă Minsk se simte amenințat.
Kievul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Belarus ar putea sprijini din nou Moscova în efortul său de război.
Vizita lui Lukașenko la Beijing urmează anunțului de luni conform căruia Uniunea Europeană a prelungit cu un an sancțiunile împotriva Belarusului din cauza represiunii de către Minsk a opoziției politice și a sprijinului acesteia pentru războiul Rusiei.
Blocul UE a lovit Belarus cu mai multe valuri de sancțiuni de când Lukașenko a lansat o campanie brutală de represiune împotriva manifestanților care protestau împotriva alegerilor disputate din 2020.
Sancțiunile au fost prelungite până în februarie anul viitor, a spus Consiliul European, care reprezintă 27 de state membre UE, într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu