Aliatul lui Putin avertizează: Rusia are ceva de revendicat de la SUA, statul Alaska

Vyacheslav Volodin / Sursa foto Twitter Nexta
Vyacheslav Volodin / Sursa foto Twitter Nexta

Vyacheslav Volodin, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin și președintele Dumei de Stat, a emis miercuri un avertisment dur: Rusia are ceva de revendicat de la SUA, statul Alaska.

”Când legiuitorii americani încearcă să ne însușească bunurile în străinătate, ar trebui să fie conștienți că avem și ceva de revendicat”, a spus Volodin în timpul unei întâlniri cu oficialii ruși miercuri, potrivit Associated Press citată de Newswek.

Tensiunile dintre SUA și Rusia cresc de luni de zile pe fondul războiului în curs din Ucraina și al sancțiunilor fără precedent pe care țările occidentale le-au impus ca răspuns la invazia lui Putin. 

Rusia a mers atât de departe încât a amenințat cu un conflict direct cu SUA și NATO stârnind temerile că războiul s-ar putea extinde dincolo de granițele Ucrainei.

Comentariile lui Volodin sugerează că ar putea sprijini Rusia care vizează Alaska ca răzbunare pentru înghețarea activelor rusești, o mișcare care ar putea declanșa o confruntare militară de temut între Rusia și SUA.

 

Alaska a fost parte din Rusia

Alaska a făcut odată parte din Rusia până când SUA au cumpărat teritoriul la 30 martie 1867, la un preț de 7,2 milioane de dolari, potrivit Bibliotecii Congresului.

Referitor la secretarul de stat de atunci William H. Seward, unii au criticat acordul numindu-l ”prostia lui Seward” sau ”cutie frigorifică a lui Seward”, dar criticile s-au atenuat în urma goanei aurului din Klondike din 1896.

Alaska nu a devenit oficial stat american până în ianuarie 1959, în același an în care Hawaii a câștigat și statutul de stat, potrivit Bibliotecii Congresului.

Deși proprietatea Rusiei asupra Alaska s-a încheiat cu mai bine de un secol în urmă, țara și statul au o proximitate geografică strânsă. Rusia și Alaska, prin Insula Mare Diomede din Rusia și Insula Mică Diomede din Alaska, se află la mai puțin de 4,82 kilometri distanță în cel mai apropiat punct din strâmtoarea Bering, potrivit site-ului oficial al Alaska.

Alaska continentală și Rusia se află la 88.51 kilometri distanță în cel mai apropiat punct dintre Peninsula Seward din Alaska și Peninsula Chukotka din Rusia.

Volodin nu este singurul personaj rus care a vorbit despre perspectiva ca Rusia să ia Alaska înapoi din SUA

Oleg Matveyche, membru al Dumei, a declarat la televiziunea de stat rusă la începutul acestui an că Rusia ar trebui să caute ”restituirea tuturor proprietăților ruse, cele ale imperiului rus, ale Uniunii Sovietice și actuala Rusie, care a fost confiscată în Statele Unite... și așa mai departe."

Întrebat dacă asta include Alaska, Matveychev a răspuns că da.

Răspunzând comentariilor lui Matveychev la acea vreme, Guvernatorul Alaska, Mike Dunleavy, a postat pe Twitter : ”Mult noroc cu asta! Avem sute de mii de alaskani înarmați care vor vedea totul altfel”.

Vezi și:

Rusia intenționează să anuleze tratatul care stabilește granița maritimă pe care o are cu Norvegia

Președintele Camerei inferioare a parlamentului Rusiei i-a cerut unui înalt legislator să analizeze posibilitatea de a anula un tratat care stabilește granița maritimă a țării cu Norvegia, membru NATO.

Răspunzând comentariilor din parlament care acuză Norvegia că blochează livrările de alimente destinate așezărilor populate de ruși din arhipelagul Svalbard, purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, i-a cerut șefului comisiei pentru afaceri internaționale a Camerei să analizeze „denunțarea” tratatului.

Tratatul, care a fost semnat în 2010, urmărea să pună capăt disputelor dintre Rusia și Norvegia în Marea Barents, partea din Oceanul Arctic, învecinată cu coastele de nord ale Norvegiei și Rusiei, conform Al Jazeera.

Patrușev, rusul care ar urma să îi lea locul lui Vladimir Putin, atacuri în rafală la adresa NATO și SUA. "Aceste obiective vor fi atinse"

Obiectivele "operațiunii speciale rusești" vor fi atinse, în ciuda asistenței militare a Statelor Unite și a Occidentului pentru Ucraina, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolae Patrușev, scrie Interfax. Reamintim că despre Patrușev s-a scris anterior că este omul care ar urma să îi ia locul lui Vladimir Putin. Acesta a lansat acum atacuri în rafală al adresa SUA și NATO, încercând să justifice invazia Ucrainei și evitând să folosească cuvântul război, numind agresiunea Rusiei o...citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel