Oficialii belaruşi au anunțat că alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl, în Ucraina, a fost restabilită.
Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl, în Ucraina, a fost restabilită, potrivit oficialilor belaruşi, relatează DPA, citat de Agerpres.
Alimentarea 'a fost de deplin restabilită', a anunţat Ministerul Economiei de la Minsk.
'Alimentarea cu electricitate a zonelor de lucru provine pentru moment de la sistemul energetic belarus', a adăugat Minskul. Centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl se află în apropiere de graniţa cu Belarus.
Alimentarea sa cu energie electrică a fost întreruptă de mai multe ori de când Rusia şi-a început invazia în Ucraina la 24 februarie.
VEZI ȘI: Ucraina şi Rusia, dispuse să colaboreze cu AIEA, în ciuda războiului
Ucraina şi Rusia sunt dispuse să lucreze cu AIEA şi să discute garantarea securităţii siturilor nucleare ucrainene, anunţă Rafael Grossi, şeful AIEA.
"Primul meu obiectiv a fost să stabilesc un dialog direct la un nivel foarte înalt", a explicat Rafael Grossi, revenit de la Antalya, în Turcia, unde s-a întâlnit separat cu miniştrii de externe rus, Serghei Lavrov, şi ucrainean, Dmitro Kuleba, în paralel cu discuţiile care au eşuat să încheie un acord de încetare a focului.
"Cele două părţi sunt dispuse să lucreze şi să discute cu AIEA", a salutat el în faţa presei la Viena, sediul agenţiei ONU pentru probleme nucleare, raportând "întâlniri fructuoase, dar nu uşoare".
Rafael Grossi s-a oferit iniţial să călătorească la Cernobîl, scena celui mai grav dezastru nuclear civil din istorie în 1986, dar oferta sa a fost refuzată.
Situaţia de pe teren este "teribilă", a insistat directorul general, referindu-se la numărul tot mai mare de incidente, scrie Agerpres.
De unde urgenţa "de a se ajunge la un acord-cadru comun pentru consolidarea securităţii instalaţiilor nucleare" ale ţării care are 15 reactoare şi mai multe depozite de deşeuri.
Cernobîl, care a căzut în mâinile ruşilor la 24 februarie, a suferit miercuri o întrerupere a curentului electric. Comunicaţiile telefonice sunt întrerupte, iar la faţa locului sunt blocaţi peste 200 de tehnicieni şi paznici care lucrează zi şi noapte.
La 4 martie, centrala atomoelectrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, a suferit lovituri de artilerie provocând un incendiu şi stârnind temeri legate de un dezastru.
Pe de altă parte, AIEA a mai făcut cunoscut miercuri că este "îngrijorată de întreruperea bruscă a transmisiilor de date către sediul central din Viena" de la Zaporojie, a doua zi după o problemă similară la Cernobîl.
Aceste sisteme permit supravegherea de la distanţă a materialelor nucleare şi a activităţilor la faţa locului pentru a preveni proliferarea.
"Observăm o deteriorare, este îngrijorător. Pierdem treptat o cantitate mare de informaţii", a deplâns Rafael Grossi.
De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, şeful Agenţiei ONU a avertizat constant asupra pericolelor conflictului, primul care are loc într-o ţară cu un vast program nuclear.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu