O echipă de cercetare a dezvoltat un produs pe bază de amidon modificat care adaugă fibre suplimentare alimentelor fără a le modifica gustul, culoarea și textura.
Publicitate
Creșterea consumului de fibre este una dintre primele recomandări ale dieteticienilor și nutriționiștilor pentru a slăbi, a facilita tranzitul intestinal și a preveni bolile cronice precum diabetul, tulburările cardiovasculare și cancerul.
Cu toate acestea, consumul a cel puțin 25-30 g (doza zilnică recomandată) este un obiectiv greu de atins în țările occidentale. O soluție vine de la oamenii de știință de la Universitatea RMIT din Australia, care au dezvoltat-o, împreună cu Microtec Engineering Group o ”fibră invizibilă”.
Un produs din amidon modificat (derivat din amidon de grâu, porumb sau manioc) care poate fi adăugat în alimente fără a-i modifica gustul, culoarea sau textura. Se numește FiberX și este la fel ca fibrele alimentare adevărate: rezistă la digestie, permițând microorganismelor din colonul nostru să o fermenteze și să îmbunătățească procesul digestiv, potrivit Agrifood.
FiberX nu poate fi adăugat doar la alimentele cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi pâinea albă, prăjiturile, pastele, pizza și sosurile pentru a le face mai sănătoase, dar este potrivit și pentru fortificarea alimentelor cu indice glicemic și caloric scăzut (importante pentru cei cu diabet). În plus, poate fi fără gluten (important pentru cei care sunt intoleranți).
”Acum putem adăuga fibre suplimentare la alimente, cum ar fi pâinea albă și alte alimente de bază, fără a schimba gustul sau textura”, a spus tehnologul alimentar, Asgar Farahnaky, profesor la Universitatea RMIT.
Cu scopul de a dezvolta o fibre care să poată fi adăugate alimentelor care să nu modifice aroma și textura, echipa de cercetare condusă de Asgar Farahnaky a folosit o tehnologie avansată de modificare a amidonului, cu materiale aprobate pentru uz alimentar, și a creat ceea ce cercetătorii o descriu drept ”fibră invizibilă”.
Structura amidonului, produs din grâu, porumb și manioc, a fost modificată la nivel molecular și testată pentru a vedea cum a reacționat cu enzimele digestive. ”Odată ce amidonul trece prin acest proces, trebuie să aibă niveluri ridicate de rezistență pentru a fi considerat o conversie de succes în fibre alimentare”, a spus co-cercetătorul Mahsa Majzoobi. Datorită acestei metode, aproximativ 80% din amidonul original poate fi transformat în fibre alimentare.
Pentru a testa produsul, cercetătorii au folosit metode aprobate la nivel internațional de la RMIT și la Centrul de inovare pentru exporturi de cereale acreditat din Australia.
Ei au efectuat mai întâi un test de gust și apoi analize pentru a testa textura pâinii și prăjiturilor cu cantități diferite de FiberX adăugate. Rezultatele au arătat că noul produs este capabil să adauge cu până la 20% mai multe fibre alimentelor, păstrând în același timp gustul și textura originală.
”Această nouă tehnologie ne permite să creștem cantitatea de fibre din alimente, astfel încât să putem obține doza zilnică recomandată, chiar dacă consumăm mai puține alimente, ceea ce are potențialul de a-i ajuta pe cei care se luptă cu gestionarea greutății”, a spus Farahnaky, care suferă de diabet.
Cu ajutorul Microtec, tehnologia FiberX este gata pentru a fi adoptată și utilizată de industria alimentară pentru producția pe scară largă de fibre alimentare. ”Această nouă tehnologie va permite producția de fibre alimentare folosind un proces eficient din punct de vedere al costurilor și din punct de vedere energetic la scară largă”, a spus Farahnaky. ”Difuzarea acestei tehnologii va însemna că industria alimentară va avea acces la cantități mari de fibre alimentare invizibile pentru un preț accesibil pentru a oferi consumatorilor alimente bogate în fibre”, a mai adăugat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu