Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, a venit în sprijinul celor cu afecțiuni tiroidiene și a explicat la ce trebuie să fie atenți, din punct de vedere alimentar, în timpul tratamentului, care se urmează pentru toată viața.
Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, face precizări importante legate de alimentație în cazul celor care suferă de afecțiuni tiroidiene.
”Aproape nimic pe lumea asta nu este interzis când vine vorba de mâncare, în orice situație, inclusiv în afecțiunile tiroidiene. Cheia este MODERAȚIA! Adică orice, dar cu bun simț”, a scris medicul pe Facebook.
”În hipotiroidism avem nevoie de tratament cu hormoni tiroidieni - adică Euthyrox sau Accu-Thyrox. Ca să ne asigurăm că aceștia se absorb bine, trebuie să avem grijă să respectăm câteva reguli legate de masă:
Așteptăm cel puțin jumătate de oră după Euthyrox până ne bem cafeaua! Accu-Thyroxul se absoarbe mai repede, deci nu trebuie să așteptăm atâta!
Preparatele care conțin nuci sau soia scad absorbția hormonilor tiroidieni, deci este bine să consumăm aceste produse după cel puțin 4 ore de la administrarea tratamentului.
Avem nevoie de sare iodată! Iodul este foarte important pentru sinteza de hormoni tiroidieni... dacă tiroida nu mai funcționează deloc (sau nu există, după operația de tiroidă) înseamnă că ne luăm hormonii tiroidieni direct sintetizați din tableta de Euthyrox. Deci referitor la sare, putem folosi de care dorim”, a explicat medicul.
”Persoanele cu hipertiroidie pot mânca și ele aproape orice, dar ar fi bine să evite excitantele de orice fel (cafea, ciocolată, băuturi energizante) până se echilibrează hipertiroidia... oricum ne agită hormonii tiroidieni în exces - hai să nu punem gaz pe foc, ok”, a mai scris endocrinologul.
Totodată, medicul a subliniat că toți, cu sau fără vreo afecțiune, trebuie să fim atenți la dietă, ca măsură de prevenție.
”Pentru noi toți este însă valabil că trebuie să avem grijă ce mâncăm, pentru că un stil de viață dezordonat și o alimentație brambura pot să ducă la kilograme în plus indiferent dacă avem probleme cu tiroida sau nu!
- Evităm dulciurile concentrate (cu zahăr mult) și grăsimile animale în cantitate mare!
- Evităm alimentele foarte procesate!
- Alegem mai degrabă legume, salate și fructe!
- Dormim suficient în fiecare noapte!
- Suntem cât mai activi, adică încercăm să facem cât mai multă mișcare!
Nu-i foarte complicat, nu-i așa?
Dacă vi s-a părut util, dați mai departe, poate mai are cineva nevoie să audă asta...”, a concluzionat dr. Ruxandra Dobrescu.
Citește și: De ce este indicat să consumați alimente bogate în seleniu. Cum se manifestă deficitul acestui mineral
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News