EXCLUSIV  Prima sau a doua cauză de morbiditate și mortalitate, alături de cancer. Dr. Rodica Niculescu (SANADOR): A crescut foarte mult numărul acestor pacienți

FOTO: Freepik @zinkevych
FOTO: Freepik @zinkevych

Dr. Rodica Niculescu, medic specialist Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitată la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre obiceiurile alimentare moderne și riscul de boli cardiovasculare, dar și despre importanța menținerii unui consum echilibrat de sare.

Dr. Rodica Niculescu, medic specialist Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat modul în care alimentația modernă are un impact major asupra sănătății, inclusiv cea cardiovasculară, dar și care este motivul pentru care trebuie să fim moderați în privința consumului de sare.

”Odată cu evoluția alimentară, noi ne-am cam schimbat modul de alimentație. Probabil că au intrat mult produsele cu chimicale în obișnuința noastră și cred că acest lucru nu este favorabil pentru metabolismul nostru. Ne-am schimbat obiceiurile alimentare, mâncăm mai puține fructe și legume - și acestea au în componența lor tot felul de substanțe care nu sunt  dintre cele mai bune pentru organismul nostru, nu se metabolizează corect - și sigur, odată cu asta, dincolo de obiceiurile clasice cu mâncatul gras și cu colesterolul mare și cu trigliceridele mari, se adaugă modificării structurilor vasculare.

A crescut foarte mult numărul acestor pacienți. Reprezintă, alături de oncologie, prima - a doua cauză de morbiditate și mortalitate. Este greu de decis care este prima, din nefericire. Poate că amândouă au, pe undeva, o cauză comună, apropos de alimentație”, a spus dr, Rodica Niculescu la DC News și DC Medical.

Sanador

De ce trebuie evitat consumul excesiv de sare

”Evitați consumul de sare, zahăr și grăsimi”, este una dintre recomandările care rulează în pauzele publicitare pe toate posturile de radio și televiziune. ”Excesul, dar care este excesul? Înainte de 1989 pentru persoanele care sufereau de boli de inimă, pentru cardiaci, exista recomandarea să nu ai solniță, deci să nu existe în casă, pentru că alimentele aduc aportul necesar”, a întrebat Val Vâlcu.

”Trebuie să ne gândim că sarea va fi însoțită întotdeauna de apă. Cu alte cuvinte, vom consuma mai multă apă. La modul cel mai simplu, vom avea un volum de sânge mai mare. La pacienții cu insuficiență cardiacă deja îi pune într-o situație grea pentru că o inimă care nu are o forță foarte bună trebuie să împingă o coloană de sânge mult mai voluminoasă. Trebuie să ne păstrăm într-un echilibru”, a mai spus dr. Rodica Niculescu.

Potrivit specialiștilor OMS, doza zilnică de sare recomandată este de 5 grame, cantitate în care este inclusă atât sarea adăugată, cât și cea din legume. Fiecare gram în plus de sare crește riscul hipertensiunii arteriale, care este factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare.

Citește și: Durerea în piept apărută în timpul mersului pe jos nu trebuie ignorată. Dr. Rodica Niculescu (SANADOR): Explicații / video

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel