Alimentația are un rol esențial în susținerea sistemului imunitar, transmit specialiștii din SUA.
Cei care vor să lupte împotriva bolilor infecțioase iarna aceasta ar trebui să ia în considerare întărirea sistemului imunitar cu alimente hrănitoare.
„Ceea ce mâncăm este foarte important în ceea ce privește modul în care sistemul nostru imunitar răspunde la agenții patogeni și cât de bine se poate apăra împotriva unui agent patogen”, a spus dr. Simin Meydani, om de știință principal și lider al echipei de imunologie nutrițională de la Universitatea Tufts Jean Mayer USDA.
Micronutrienții, cum ar fi vitamina C, vitamina D, complexul de vitamine B, zincul și seleniul pot ajuta la „fortificarea” apărării organismului împotriva răcelii, gripei și chiar a COVID-19, a spus Meydani, însă efectul nu este obținut dacă se abuzează cantitativ de aceste alimente.
„Este nevoie de o mare varietate de alimente pentru a furniza micronutrienții de care organismul are nevoie pentru a genera un răspuns imun celular robust”, a spus cercetătorul în nutriție la Stanford School of Medicine, Christopher Gardner. „Nu există niciun aliment sau nutrient pe care să ne bazăm aici, ci mai degrabă este interacțiunea „legăturilor armonioase” dintre diferiții micronutrienți”, a adăugat Gardner.
Planificați-vă meniurile zilnice în jurul unei varietăți mari de fructe și legume proaspete și colorate, roșii, galbene, portocalii, mov și verzi, împreună cu câteva cereale integrale de înaltă calitate, câteva proteine slabe și un strop de uleiuri sănătoase.
Plantele și cerealele sunt, de asemenea, baza celei mai apreciate diete, cea mediteraneană și a dietei DASH, care înseamnă „abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea”. Atât dieta mediteraneană, cât și dieta DASH evită alimentele procesate și se concentrează pe fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale, nuci și semințe.
Dieta mediteraneană poate reduce riscul de colesterol ridicat, demență, pierderi de memorie, depresie și cancer de sân, au descoperit numeroase studii. Mesele din regiunea însorită mediteraneană au fost, de asemenea, puse în legătură cu oasele mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă. De asemenea, ajută și la pierderea în greutate.
„Dacă doriți să maximizați impactul alimentelor asupra sistemului dumneavoastră imunitar, va trebui să creșteți dramatic cantitatea de fructe și legume pe care o consumați în fiecare zi”, a oferit un sfat general valabil medicul Meydani.
Echipa ei a investigat răspunsurile imune la animalele hrănite cu două până la trei porții de fructe și legume pe zi și le-a comparat cu cei care consumau cinci până la șase porții pe zi sau opt până la nouă porții pe zi.
„Cele opt până la nouă porții pe zi au fost cele în care am observat cel mai bun efect”, a spus Meydani. „Deci nu este doar creșterea aportului cu puțin, ci trebuie să-l creșteți substanțial. Oamenii trebuie să lucreze la asta pentru a ajunge la acel nivel”.
Găsirea unor modalități de a introduce fructe și legume în fiecare masă și gustare pe parcursul zilei poate face mai mult decât să vă sporească imunitatea. Un studiu din 2017 a constatat o reducere semnificativă a riscului de atac de cord, accident vascular cerebral, cancer și deces prematur prin consumul a 10 porții de fructe și legume în fiecare zi.
Unul din cinci decese la nivel global, adică aproximativ 11 milioane de oameni, a avut loc din cauza excesului de sodiu și a lipsei de cereale integrale, fructe, nuci și semințe din alimentație, a constatat un studiu din 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News