Pentru a scăpa de durere trebuie să consumi alimente care vindecă pancreasul. Pancreasul este un organ care este responsabil în corpul uman pentru producerea multor enzime vitale. Printre acestea se numără insulina, polipeptida pancreatică și altele care pot afecta funcționarea întregului organism.
Organul este situat în cavitatea abdominală, direct în spatele stomacului și aproape de duoden. Hrana pentru pancreas este un material de construcție care ajuta organismul să-și îndeplinească funcțiile sau, dimpotrivă, un factor care provoacă diverse tulburări în pancreas.
Există o listă cu alimente care contribuie la vindecarea pancreasului. Printre astfel de produse utile pentru sănătatea tractului digestiv se pot remarca, pâine de secară sau grâu. Mâncarea sănătoasă pentru pancreas este pâinea uscată sau biscuiți nedospiți. Mâncărurile din carne și pește cu conținut scăzut de grăsimi sunt, de asemenea, extrem de bune pentru pancreas.
Curcanul, iepurele, carnea slabă de vită, pui, vițel și altele sunt foarte indicate atunci când urmezi un regim pentru vindecarea pancreasului. Alimentele pe care pancreasul le preferă trebuie consumate fierte sau înăbușite.
Dacă vorbim despre pește, atunci este vorba de pește din soiuri cu conținut scăzut de grăsimi. Mai des este vorba de pește de râu sau de astfel de tipuri de pești precum merluciu, merlan albastru și altele.
Produsele cu acid lactic precum chefirul, laptele copt fermentat, smântână sau iaurt sunt foarte recomandate de nutriționiști. Produsele trebuie să fie pasteurizate și să respecte cele mai înalte standarde de calitate.
Cu cât conținutul de grăsime al unui astfel de lapte este mai mic, cu atât acestea pot fi mai utile pentru pancreas. Ouăle de prepeliță sub formă de omletă proteică sunt ceea ce pancreasului nostru îi place cel mai mult. Poți adăuga brânză sau legume cu conținut scăzut de grăsimi la omletă, în funcție de preferințele tale.
Printre liderii de cereale se numără orezul, hrișca, orzul perlat și fulgii de ovăz. Iar printre legumele vindecătoare pentru pancreas se numără cartofii, dovleacul, dovleceii, vinetele, morcovii, sfecla, conopida, varza și altele. Alimentele sănătoase pentru pancreas sunt fructele. Poți mânca soiuri dulci de mere în formă coaptă sau îți poți permite una sau două pere la desert.
Trebuie să știi că pancreasului nu-i place să mănânci în exces. Pentru a menține organele tractului gastrointestinal în normă, experții recomandă nutriția fracționată. Este mai bine să mănânci alimente în porții mici și de mai multe ori pe zi, astfel încât după masă să existe o ușoară senzație de foame. Foamea este ceea ce iubește pancreasul. Înfometarea terapeutică este recomandată de experți nu numai în stadiul acut, ci și în stadiul de remisie a bolii.
Pacienții care suferă de pancreatită cronică nu li se recomandă categoric să mănânce struguri care conțin o cantitate mare de glucoză, fructe de pădure și ananas. În general, experții recomandă renunțarea la fructele exotice și acordarea de preferință legumelor și fructelor de sezon tipice regiunii în care te afli.
Pe lângă alimente care vindecă pancreasul există și produse pentru pancreas care sunt dăunătoare și nerecomandate de gastroenterologi. Acestea includ, carnea grasă și pește, legume conservate, în special cu oțet, sosuri și maioneze, carne afumată, gustări, fast food, grăsime de vită și porc. Nu este indicată untura și produsele pe bază de aceasta, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu