Micul dejun a fost considerat de mult timp cea mai importantă masă a zilei datorită beneficiilor sale impresionante pentru sănătate. „Este esențial să consumăm în fiecare dimineață un mic dejun consistent și echilibrat pentru a oferi creierului și corpului un început bun și plin de energie,” spune Destini Moody, nutriționist și specialist în nutriție sportivă.
„Micul dejun nu trebuie să fie complicat pentru a fi echilibrat”, subliniază Moody.
Asta presupune ca jumătate din farfurie să fie plină cu fructe și legume, un sfert cu cereale integrale și ultimul sfert cu proteine slabe. „Alternativ, un mic dejun echilibrat ar putea fi definit ca având carbohidrați complecși, cu un conținut ridicat de fibre, proteine de calitate și cel puțin o porție de fructe sau legume”, adaugă Moody.
Cu toate acestea, mai multe opțiuni clasice de mic dejun nu se potrivesc cu modelul unui mic dejun echilibrat, având în vedere ingredientele pe care le conțin (sau nu le conțin).
Deși alimentația sănătoasă și echilibrată nu spune niciodată „nu”, există anumite alimente pe care ar trebui să le limitezi, bucurându-te de ele cu moderație și doar cu ocazii speciale. Acesta este cazul următoarelor alimente:
Bacon
Deși baconul este un aliment de bază la mic dejun, acest produs din carne de porc este problematic din mai multe motive. „Încearcă să eviți sursele de proteine cu conținut mare de grăsimi, precum baconul, deoarece acestea conțin grăsimi inflamatorii care pot face corpul să se simtă obosit și pot afecta sănătatea inimii atunci când sunt consumate constant,” spune Moody. Deși este un subiect controversat, dovezile legate de grăsimile saturate din bacon sugerează că aceste grăsimi au capacitatea de a crește nivelul colesterolului din sânge sau de a spori riscul de boli de inimă.
Suc de portocale procesat
Sucul de portocale procesat (și toate sucurile de fructe, de acest fel) nu este cea mai bună alegere. „Deși zahărul din sucul de fructe este natural (atâta timp cât nu sunt adăugate ingrediente suplimentare), nu există fibre care să încetinească digestia, spre deosebire de fructul din care provine sucul”, spune Moody. În plus, unele sucuri de fructe pot avea cantități mai mici de micronutrienți din cauza procesării prin care trec și a timpului în care stau pe rafturi, deși unele mărci își fortifică produsele cu anumiți nutrienți.
„În loc să bei suc de portocale, încearcă să mănânci pur și simplu portocala”, sugerează Moody. O altă opțiune ar fi să-ți prepari suc proaspăt acasă și să te asiguri că incluzi (și consumi) pulpa bogată în fibre.
Iaurt cu arome
Alimente precum iaurtul, fructele și granola sau smoothie-urile preparate cu iaurt, sunt adesea promovate ca alegeri sănătoase. Cu toate acestea, aceste rețete recomandă adesea utilizarea iaurtului simplu. Acest lucru se datorează faptului că iaurturile cu arome pot conține cantități surprinzător de mari de zahăr adăugat, care provoacă inflamații.
Soluția este simplă: alege iaurt simplu și adaugă fructe proaspăt tăiate și, eventual, un strop de miere pentru un plus de dulceață. Această combinație te va ajuta să beneficiezi de avantajele iaurtului.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Cereale cu zahăr
Cerealele cu zahăr nu sunt ideale dacă vrei să te simți pregătit pentru ziua care urmează. Aceste cereale sunt sărace în fibre și foarte bogate în zahăr rafinat adăugat. De asemenea, cerealele cu mult zahăr tind să conțină puțini macro-nutrienți care oferă sațietate sau micronutrienți care îmbunătățesc sănătatea.
Din fericire, există o piață largă de cereale cu un conținut mare de fibre și proteine, făcute din cereale integrale minim procesate. Deși este posibil să găsești zahăr adăugat în aceste produse, încearcă să alegi cereale cu mai puțin de 10 grame de zahăr per porție (mai puțin de 5 grame este și mai bine).
Gogoși
Gogoșile sunt mai sofisticate ca niciodată în zilele noastre. Și, deși apreciem creativitatea și gustul delicios al acestor delicii culinare, ele nu sunt chiar cele mai bune alimente pentru micul dejun. „Trebuie să eviți carbohidrații rafinați care se găsesc în gogoși, deoarece îți va fi foame din nou la scurt timp după ce le-ai mâncat.”, explică Moody.
În schimb, încearcă să prepari acasă muffins din cereale integrale umplute cu fructele și nucile tale preferate pentru o gustare dulce, bogată în fibre și proteine.
Pâine prăjită cu unt
Ultimul aliment de mic dejun de consumat ocazional este pâinea prăjită cu unt. Pâinea prăjită albă, cu unt, nu te va ține sătul prea mult din cauza lipsei de fibre și proteine. Chiar și grăsimea conținută de unt nu va fi suficientă pentru a te menține sătul pe termen lung.
Avocado pe pâine integrală cu semințe este substitutul perfect, deoarece oferă fibre, proteine și grăsimi nesaturate benefice pentru inimă, care te vor menține sătul până la prânz, potrivit Realsimple.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu