Unele alimente sunt extraordinare pentru memorie. Dacă sunt consumate zilnic, acestea au capacitatea de a-ți crește performanțele intelectuale.
Probabil știi că rezistența fizică, imunitatea, starea de atenție, coeficientul de inteligență, memoria și starea de spirit pot fi influențate de ceea ce mănânci. Astfel că, dacă vei respecta normele unei alimentații sănătoase și echilibrate, vei observa pe zi ce trece o mărire a capacității de concentrare, o limpezire și o claritate a gândirii.
Produsele naturale oferă toți nutrienții necesari pentru o dezvoltare armonioasă și o minte ageră. Din păcate, majoritatea oamenilor au o alimentație defectuoasă, săracă în elemente esențiale și cu exces de zahăr. De exemplu, copiii cu probleme de comportament, cu dificultăți la învățătură, cu atenție scăzută și care obosesc rapid, au, în general, carențe în anumite vitamine (D, B) și în unele microelemente (Ca, Mg, Fe, K, P), care se găsesc în alimentele naturale.
Prin urmare, scopul unei alimentației raționale, sănătoase și echilibrate este de a asigura capacitatea de concentrare și buna funcționare a creierului cât mai mult timp.
Pentru a avea o memorie bună, trebuie să consumi alimente pe măsură. Stai departe, pe cât posibil, de alimentația de tip fast-food și de dulciuri și vei vedea că memoria ta se va îmbunătăți considerabil. Consumă pește gras, afine, curcuma, germeni de grâu, ouă, oleaginoase, broccoli și ciocolată neagră. De asemenea, recomandate pentru stimularea memoriei sunt și cafeaua, ceaiul verde, portocalele și semințele de dovleac.
Pește gras
În categoria peștilor grași se află: somonul, păstrăvul și sardinele. Aceștia sunt bogați în acizi grași Omega-3, substanțe pe care creierul le folosește pentru generarea de celule nervoase și pentru încetinirea declinului mental.
Afine
Afinele, dar și celelalte fructe de pădure conțin antocianine, un grup de compuși vegetali cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Astfel de compuși luptă împotriva stresului oxidativ și a inflamației, factori ce pot duce la îmbătrânirea creierului și la bolile neurodegenerative.
Curcuma
Curcumina, ingredientul activ din curcuma, este antioxidantă și antiinflamatoare. Îmbunătățește memoria la persoanele care suferă de Alzheimer, ameliorează depresia și ajută la crearea unor noi celule cerebrale.
Germeni de grâu
Germenii de grâu conțin doze mari de vitamina B, care măresc coeficientul de inteligență: vitamina B1 crește performanțele intelectuale, B6 îmbunătățește funcțiile mintale, B12 sporește capacitatea de învățare.
Pentru germinare se alege grâul și se pune la înmuiat în apă călduță, care se schimbă dimineața și seara, limpezindu-l bine. Încolțește în 2-4 zile și se consumă când embrionul are 1-2 milimetri. Poate fi consumat simplu sau adăugat în salate sau în smoothie-uri. Sunt recomandate 1-2 lingurițe pe zi.
Ouă
Toată lumea știe că oul este alimentul complet. Conține mulți nutrienți legați de sănătatea creierului, printre care și colina. Acesta este folosit pentru crearea acetilcolinei, un neurotransmițător care contribuie la reglarea dispoziției și a memoriei.
Oleaginoase
Oleaginoasele (migdale, fistic, nuci, castane, semințe etc.) conțin grăsimi sănătoase, antioxidanți și vitamina E. Acestea sunt esențiale pentru sănătatea creierului, deoarece protejează membranele celulare de deteriorarea radicalilor liberi.
Broccoli
Deși te ferești să mănânci broccoli, acesta este foarte bogat în vitamina K. De asemenea, conține și alte elemente care au efecte antiinflamatorii și antioxidante, menite să protejeze creierul de factorii degradanți.
Ciocolată neagră
Ciocolata neagră conține flavonoide, cafeină și antioxidanți, substanțe care stimulează creierul. Flavonoidele se adună în zonele creierului responsabile de învățare, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu