Alimente pentru un păr sănătos și strălucitor la 60 de ani

Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels
Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels

Pentru a avea un păr sănătos după vârsta de 60 de ani este foarte important să menții un bun nivel de hidratare și să urmezi o dietă echilibrată.

Sănătatea părului depinde de o varietate de factori. Printre acestea, alimentația joacă un rol foarte important. Se întâmplă adesea, mai ales după vârsta de 60 de ani, ca părul să devină mai puțin gros și mai puțin strălucitor. Potrivit Il Giornale, în majoritatea cazurilor, cu excepția bolilor scalpului, a fenomenelor trecătoare (stres sau schimbări sezoniere) și a modificărilor hormonale, cauzele sunt atribuite deficiențelor nutriționale. Acesta este motivul pentru care o dietă sănătoasă și echilibrată poate face diferența.

Nutrienții de care părul tău are nevoie

Pentru a menține părul sănătos, hidratarea este esențială. Apa, după cum se știe, reglează parametrii vitali ai organismului, afectând și funcționarea multiplelor activități metabolice, cum ar fi, de exemplu, regenerarea celulelor și țesuturilor. Acest lucru se aplică și structurii părului, unghiilor și pielii.

Ceilalți nutrienți care servesc la contracararea căderii părului, inhibând chelie sau subțierea sunt:

  • vitamine (A, C, E, B6);

  • proteine ​​(în special cheratina);

  • săruri minerale;

  • acizi grași esențiali.

Somonul și spanacul nu ar trebui să lipsească niciodată din planul de masă al unui senior. Ambele sunt foarte bogate în Omega 3, adică acizi grași polinesaturați care ”hrănesc” cheratocitele, substanțele responsabile de structura părului. În plus, atât somonul, cât și spanacul se laudă cu o concentrație corectă de fier, care contracarează eficient uscarea frunzișului.

Chiar și leguminoasele sunt un adevărat remediu pentru păr. Lintea și fasolea, mai mult decât altele, furnizează organismului o cantitate considerabilă de săruri minerale, vitamine și proteine. În special biotina, o substanță care favorizează creșterea părului. Poate fi găsit nu numai în leguminoase, ci și în drojdie, lapte, gălbenuș de ou, brânzeturi, pește, fructe uscate și tărâțe de grâu.

O alta categorie de alimente care nu trebuie subestimata sunt citricele. Mandarinele, clementinele și portocalele sunt foarte bogate în beta-caroten, precursorul vitaminei A. Reglează producția de keratină, substanța stringentă care alcătuiește structura părului. Beta-carotenul este prezent și în toate legumele (sau fructele) de culoare portocalie și prin urmare: morcovi, dovlecei și ardei.

În fine, pentru a menține un păr strălucitor, chiar și după vârsta de 60 de ani, este necesar să se asigure un aport moderat de beta sitosterol, o substanță care se găsește mai ales în alimentele de origine vegetală precum fructele uscate (nuci, migdale și fistic) și uleiuri (germeni de grâu di, porumb și semințe de bumbac). Cantități semnificative de beta sitosterol se găsesc și în semințele de avocado și de dovleac.

Citește și:

Alopecia: China testează plasturii care ajută la regenerarea părului

Alopecia este o tulburare care generează disconfort profund pentru cei care suferă de ea, cu repercusiuni psihologice și sociale negative. 

Cea mai frecventă formă este alopecia androgenetică, numită și chelie ireversibilă, care determină o subțiere progresivă a părului și o cădere consecutivă, cauzată în principal de alterarea foliculilor de păr indusă de stresul oxidativ. Există mai multe remedii fără prescripție medicală, de la medicamente la tratamente pentru scalp, care promit să contracareze căderea părului, dar cele mai multe dintre acestea par să nu fie eficiente deoarece nu se concentrează pe cauzele primare: stresul oxidativ și circulația deficitară. 

Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Qingdao din Sichuan (China) au proiectat un plasture experimental cu micro-ace, care conține nanoparticule speciale, capabile să acționeze asupra cauzelor cheliei și refacerii părului mult mai rapid decât cele mai bune tratamente utilizate în prezent. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel