Astenia de toamnă poate fi combătută și printr-o alimentație potrivită.
Nutriţionistul Gianluca Mech este de părere că anumite alimente adăugate în meniul nostru zilnic ne-ar putea ajuta să ne simțim mai energici și să scăpăm mai repede de astenia de toamnă, scrie romaniatv.net.
”Pentru început, oamenii trebuie să înţeleagă că astenia de toamnă nu este o boală. Este un sindrom şi durează de obicei câteva săptămâni, perioada de care organismul are nevoie pentru a se adapta la schimbările sezoniere. Are o explicaţie ştiinţifică şi este cauzată de lipsa melatoninei, hormonul responsabil de reglarea somnului. Odată cu scăderea luminii solare, melatonina creşte şi odată cu aceasta senzaţia de oboseală. Pe de altă parte, serotonina scade, generând astfel somnolenţă şi o stare generală de oboseală. De multe ori, acest dezechilibru hormonal este, de asemenea, asociat cu stări de anxietate şi probleme de concentrare. Obiceiurile sănătoase precum alimentaţia corectă, respectarea orelor de somn şi mişcarea pot ajuta la prevenirea sau combaterea acestor probleme”, recomandă nutriţionistul Gianluca Mech.
Gianluca Mech a vorbit și despre alimentele pe care am putea să le consumăm în această perioadă și care ar putea ajuta în combaterea asteniei de toamnă.
”Este dovedit că, pentru ca organismul să funcţioneze corect, trebuie să îi oferim proteine de bună calitate în fiecare zi. Leguminoasele şi nucile sunt alimente bogate în proteine vegetale de înaltă calitate, sărace în grăsimi saturate şi bogate în fier şi minerale, o sursă excelentă de energie 100% sănătoasă. Peştele este un bun aliat în lupta contra asteniei de toamnă. Somonul, tonul, macroul sau sardinele se remarcă prin cantitatea generoasă de acizi graşi Omega 3, un nutrient esenţial care acţionează ca un neuroprotector puternic ce ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive ale creierului, protejându-l astfel de deteriorarea oxidativă şi inflamaţie. Alte alimente bogate în acizi graşi Omega-3 sunt avocado, dovleacul, seminţele de chia, uleiul de măsline‟, recomandă nutriţionistul Gianluca Mech.
Profesorul Vlad Ciurea a vorbit despre astenia de toamnă și ce se poate face pentru a nu se ajunge la depresie. Specialistul a explicat pentru Antena 3 care sunt simptomele asteniei de toamnă și de ce apare. Mai mult, el a făcut și câteva recomandări despre cum poate fi combătută.
Citește mai multe aici: Prof. Vlad Ciurea, despre cum putem activa sistemul antistres din creier: Planurile ne țin în viață!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News