Se poate da pisicilor pâine? Toată lumea știe cât de pretenţioase sunt şi câte nazuri fac micile feline atunci când vine vorba de mâncare.
Specialiştii nu recomandă proprietarilor de câini şi pisici să strecoare în alimentaţia animăluţelor paste sau produse de patiserie cum ar fi pâinea, covrigii, biscuiţii sau gogoşile. Acestea pot fermenta în stomac, produc disconfort gastric şi duc la indigestii grave cu vărsături şi diaree, chiar pancreatită.
Se știe că multe pisici nu refuză un dumicat de pâine atunci când li se dă, mai ales cele crescute în curte la ţară, fără plicuri cu hrană umedă şi crochete premium. Cel mai probabil, multe dintre pisici o vor găsi drept delicatesă, mai ales dacă e şi trecută printr-un rest de grăsime sau sos rămase de pe la vreo cină cu prăjeli. Totuşi, pâinea nu ar trebui să fie alegerea de bază nici în cazul pisicilor, dar nici al câinilor, fie ea şi combinată cu pateuri de ficat ori tocăniţe savuroase. Pâinea fermentează, balonează, produce indigestii şi, de ce nu, vă poate ridica din pat în toiul nopţii atunci când pisica va miorlăi de durere din cauza crampelor sau, mai rău, câinele va vrea să meargă afară.
Unii medici veterinari sunt de părere că nu e ceva neapărat alarmant dacă pisica s-a furişat în bucătărie şi, de foame, a furat şi a mâncat un colţ de pâine. Cei din tabăra pro susţin chiar că e indicat să dăm pisicuţelor, din când în când, coajă de pâine înmuiată în lapte, dar numai coaja. Miezul de pâine are şanse mai mari să producă aciditate. Cu toate acestea, este important să citim ingredientele. Un mare pericol pentru animal este produsul din făină, care conține: agenți de dospire; sare; zahăr; stafide; usturoi; ceapă; nuci; glucide. Ar trebui să evitați hrănirea pisicii cu produse de patiserie, gogoși și alte produse de patiserie care conțin praf de copt. Dacă pentru o persoană astfel de substanțe au un efect negativ cu utilizarea regulată în cantități mari, atunci răul din corpului animalului poate fi cauzat mult mai repede. Dacă dai pâine unei pisici, atunci studiază cu atenție compoziția acesteia. Coacerea care conține sare sau zahăr poate fi dăunătoare sănătății dumneavoastră. Aceste componente sunt deosebit de periculoase pentru: rinichi, stomac, ficat. Prezența stafidelor, usturoiului sau cepei în compoziție poate provoca anemie, vărsături, diaree. Dacă există nuci în produsele de panificație, atunci ar trebui să fiți atenți, deoarece conțin arginină, care, în cantități moderate, este utilă atât pentru pisici, cât și pentru câini, deoarece participă la sinteza ureei, stimulează secreția hormonului insulină și creșterea. Dar arginina se găsește în cantități suficiente în carne, prin urmare, să hrăneşti cu nuci o pisică nu rentează, deoarece excesul poate provoca intoxicaţii.
De asemenea, pastele nu sunt recomandate în hrănirea animalului. Dacă vă rămân spaghetti de la cină, lăsaţi deoparte gândul că aţi putea combina ce v-a mai rămas cu un plic umed de-al pisicii şi astfel aţi face din asta o cină săţioasă pentru patruped. Nu vă inspiraţi din cunoscuta scenă din Doamna şi Vagabondul în care cele două pisicuţe îndrăgostite savurau cu poftă paste cu sos de roşii şi chiftele. Ar fi o nebunie să vă inspiraţi dintr-o animaţie pentru copii atunci când pregătiţi prânzul pisicilor de acasă! Nu veţi sfârşi decât frustrat şi cu vizite interminabile la veterinar.
Deoarece pisicile, ca și câinii, sunt carnivore, pentru care cea mai mare cantitate de nutrienți și substanțe nutritive este conținută în carne, bine, puțin în legume. Produsele din făină conțin carbohidrați complecși. Un exces de ele în corpul unui animal devine cauza obezității și a bolilor conexe.. La pisicile care consumă în mod regulat produse din făină, în timp, se observă: creștere în greutate, probleme cu rinichii și inima, pierderea părului, pierderea dinților, afectarea funcției de reproducere, letargie, apariția constipației sau diareei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News