Alimentele care ajută la combaterea bolii Alzheimer

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pixabay.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pixabay.com

Există mai multe alimente care ar putea ajuta la combaterea bolii Alzheimer. Iată despre ce este vorba...

Alimentele bogate în seleniu îmbunătăţesc starea de sănătate a bolnavilor de Alzheimer, conform datelor prezentate recent de cercetătorii chinezi. Noul studiu arată că ingredientele bogate în seleniu pot preveni inflamaţia şi stresul oxidativ, scrie Rador, citând dariknews.bg.

Echipa comună de cercetare cu oameni de ştiinţă de la Institutul de Microbiologie al Academiei de Ştiinţe din Guangdong şi alte instituţii a propus un potenţial mecanism de intervenţie cu alimente bogate în seleniu pentru a ameliora starea de sănătate a pacienţilor cu Alzheimer.

Astfel de elemente sunt prezente în multe plante şi microorganisme, cum ar fi legumele crucifere, drojdia şi ciupercile. Printre alimentele bogate în seleniu se numără ouăle, tonul, ficatul, brânza, baconul, seminţele de floarea soarelui, chia etc. Studiul arată, de asemenea, că hidroliza enzimatică şi procesarea fizică (prelucrare termică, la presiune înaltă şi la microunde) sunt principalele tehnici de modificare a proprietăţilor seleniului din alimente.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Boala Alzheimer este o boală neurologică manifestată prin pierderea memoriei şi scăderea capacităţii de a învăţa, care afectează efectuarea activităţilor zilnice şi calitatea vieţii. Există un interes din ce în ce mai mare pentru proprietăţile benefice ale alimentelor - în special bogate în seleniu - pentru pacienţii cu Alzheimer.

Băutura banală care ar reduce riscul de demenţă cu 65%

Anumite alimente şi băuturi, potrivit studiilor, trebuie să fie incluse în dieta persoanelor în vârstă, în vederea reducerii riscului de demenţă. Cauzele exacte şi factorii de risc pentru demenţă sunt încă necunoscute, dar informaţiile disponibile susţin rolul important al dietei în prevenirea acestei boli. Demenţa este un termen general folosit pentru a descrie o serie de simptome de declin cognitiv şi mental.

Potrivit experţilor Clinicii Mayo, demenţa este cauzată de deteriorarea sau pierderea celulelor nervoase şi a conexiunilor lor în creier. În funcţie de zona afectată a creierului, această boală poate afecta în mod diferit oamenii şi poate provoca simptome diferite, scrie Rador, citând actualno.com. La rândul său, Journal of Alzheimer's Disease (Journal of Alzheimer's Disease) subliniază că demenţa şi boala Alzheimer sunt "probleme în creştere rapidă" ale societăţii moderne.

Publicaţia oferă şi date despre efectele pozitive ale cofeinei în prevenirea dezvoltării demenţei.

"Rezultatele studiilor anterioare sunt oarecum contradictorii, dar majoritatea dintre ele (trei din cinci) confirmă efectul pozitiv al cafelei asupra declinului cognitiv, a demenţei sau a bolii Alzheimer", au spus oamenii de ştiinţă.

Rezultatele studiului privind factorii de risc cardiovascular, îmbătrânirea şi demenţa au arătat că de fapt consumul de trei până la cinci căni de cafea pe zi la vârsta mijlocie a fost asociat cu un risc redus de demenţă cu aproximativ 65% la o vârstă înaintată.

În plus, combinaţia de cafea şi ceai consumate pe tot parcursul zilei arată un efect pozitiv asupra funcţiei cognitive. În general, experţii Clinicii Mayo subliniază că o dietă mediteraneană bogată în fructe, legume, cereale integrale şi acizi graşi omega-3, întâlniţi în mod obişnuit în anumite tipuri de peşte şi nuci, poate ajuta la protejarea împotriva demenţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel