Colagenul este proteina care conferă pielii structură și elasticitate, dar producția sa scade odată cu înaintarea în vârstă.
Dorința de a avea o piele tânără și sănătoasă se traduce adesea în achiziția de produse cosmetice, dar, în realitate, putem face multe pentru pielea noastră, controlând aspecte ale stilului nostru de viață, cum ar fi dieta, expunerea la soare sau fumatul.
Nutriționista Krista Goncalves, într-un interviu acordat portalului Healthline, subliniază că dieta joacă „un rol surprinzător de important în aspectul și tinerețea pielii. Și totul se reduce la colagen”.
Colagenul este proteina care conferă pielii structura și elasticitatea. Totuși, pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen scade, ceea ce duce la apariția ridurilor și la o piele mai îmbătrânită.
Este posibil să obținem un aport suplimentar de colagen folosind suplimente alimentare care îl conțin. Totuși, putem obține colagen și din anumite alimente care îl includ, ceea ce poate fi mai sigur, având în vedere că suplimentele alimentare fără prescripție nu sunt supuse acelorași controale ca alte produse de sănătate.
Este, de asemenea, important să includem în dieta noastră alimente care conțin aminoacizii necesari pentru sinteza colagenului (și anume: lisina, prolina și glicina), deoarece aceștia contribuie la procesele din organism care permit producția de colagen.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @lifeforstock
Deoarece colagenul se găsește în concentrații mari în țesuturi precum țesutul conjunctiv sau cartilajele, alimentele de origine animală care conțin într-o bună măsură aceste părți ale organismului sunt deosebit de bogate în această proteină. De exemplu, acest lucru se întâmplă cu:
Deși nu conțin țesuturi conjunctive, albușurile de ou sunt foarte bogate în aminoacidul prolină, astfel că ele contribuie la formarea colagenului în piele.
Pe de altă parte, multe fructe, legume și, în general, vegetale conțin colagen, aminoacizii necesari pentru ca organismul nostru să-l genereze sau vitamina C, care contribuie de asemenea la proces. De aceea, unele alimente vegetale esențiale pentru a crește producția de colagen în pielea noastră sunt:
În plus, este important să ținem cont că un consum excesiv de zaharuri și carbohidrați poate declanșa inflamații cronice, ceea ce, la rândul său, afectează negativ sinteza colagenului în organism.
Pe de altă parte, producția de colagen și sănătatea pielii sunt doar unele dintre numeroasele aspecte ale bunăstării noastre generale. Prin urmare, deși multe dintre alimentele bogate în colagen și proteine sunt importante într-o dietă sănătoasă, trebuie să ne amintim întotdeauna să le includem într-un regim alimentar variat și echilibrat, care să ne ajute să menținem o stare de sănătate optimă, potrivit 20minutos.es.
Pentru stimularea producției de colagen, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le eviți:
Evită consumul excesiv de zaharuri și carbohidrați rafinați: Acestea pot provoca inflamații și pot degrada colagenul existent în piele.
Evită fumatul: Substanțele chimice din fumul de țigară pot descompune colagenul și elastina din piele.
Evită expunerea excesivă la soare: Radiațiile UV pot deteriora colagenul din piele și pot accelera procesul de îmbătrânire.
Evită un stil de viață sedentar: Activitatea fizică regulată este importantă pentru menținerea sănătății generale și a producției de colagen.
Evită dietele dezechilibrate: Asigură-te că dieta ta include suficiente proteine, vitamine și minerale necesare pentru sinteza colagenului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News