Unele alimente pot ajuta la diminuarea apetitului, arzând chiar și câteva calorii.
În timp ce unele cercetări sugerează că unele alimente, cum ar fi ardei iute și ghimbirul, ne pot face să simțim mai puțină foame după ce le mâncăm, aceste studii folosesc adesea cantități mari de alimente și testează efectele lor asupra animalelor, spune Gary Frost, liderul Imperial Nutrition and Food, parte din Rețeaua de la Imperial College London. Traducerea acestor efecte la oameni nu s-a întâmplat încă, adaugă acesta.
Dar un studiu a analizat proprietățile de suprimare a poftei de mâncare ale capsaicinei din ardeiul iute (ingredientul activ care dă iuțeala ardeiului) folosind cantități care seamănă mai mult cu cele folosite într-o dietă umană obișnuită. Mary-Jon Ludy, profesor asociat de alimentație și nutriție la Universitatea de Stat Bowling Green din Ohio, SUA, a experimentat mai întâi acasă, adăugând ardei iute la mesele ei, până când a decis care este cantitatea plăcută la gust și realistă pentru cineva care trăiește în SUA.
Apoi a invitat 25 de oameni în laboratorul ei de șase ori și i-a hrănit cu boluri cu supă de roșii. După ciorbă, ei au stat în laborator timp de patru ore și jumătate, astfel încât apetitul și consumul de energie să poată fi măsurat în mod regulat. Li s-a servit apoi o altă masă și li s-a spus că pot mânca cât vor.
Când au consumat supa care conținea 1 g de ardei iute, participanții au ars 10 calorii în plus în cele patru ore și jumătate de după. Participanții care au mâncat de obicei ardei iute doar o dată pe lună au raportat că au avut mai puține gânduri despre mâncare după aceea și au mâncat cu 70 de calorii mai puțin atunci când au fost serviți la a doua masă, comparativ cu cei care au mâncat de obicei ardei iute de trei ori pe săptămână sau mai mult.
Ludy a făcut același experiment cu extract chilli într-o capsulă în loc de supă, dar creșterea arderii grăsimilor a fost constatată doar după ce subiecții au mâncat supa de ardei iute și roșii.
„Acest lucru spune ceva important despre senzația de furnicături/arsură pe cale orală”, spune ea.
Cu toate acestea, arderea a 10 calorii în plus după o masă condimentată durează puțin și nu va avea efecte pe termen lung. Frost subliniază că studii ca acesta, care arată efecte pe termen scurt asupra apetitului și nu au fost în măsură să arate niciun efect de lungă durată. În conformitate cu acest studiu, o analiză a 32 de studii a constatat că ardeiul iute, precum și ceaiul verde, nu s-au dovedit în mod constant supresori ai poftei de mâncare.
Un alt element de bază din dietele noastre despre care se zvonește că ne face mai puțin foame este cafeaua. Matthew Schubert, profesor asistent la departamentul de kinesiologie de la Universitatea de Stat din California, a trecut în revistă ce cercetări au fost făcute până acum pentru a vedea dacă ar putea exista ceva în cafea care ne suprimă apetitul.
Unele studii au descoperit că consumul de cafea a dus la o rată puțin mai rapidă de golire gastrică, care este timpul necesar pentru ca o masă să treacă de la stomac la intestinul subțire și este asociat cu o foame crescută. Dar niciun studiu nu a arătat că se întâmplă ceva specific din punct de vedere fiziologic care ar putea reduce apetitul.
Iată și o rețetă pe care să încerci beneficiile capsaicinei
Ingrediente
1 piept pui (cca 300 g)
2-3 linguri ulei
2 cepe roşii
2 ardei capia
1 ardei iute
câteva fire ceapă verde
1 căţel usturoi
1 cm rădăcina ghimbir
2 linguri sos soia
2 linguri sos sweet-chilli
1 linguriţă susan
Cum se prepară
Tăiem pieptul de pui cuburi şi îl prăjim uşor, la foc iute, în uleiul încins (este recomandat uleiul de susan). Când puiul este rumenit, adăugăm ardeiul iute și usturoiul tocate mărunt, dar şi ghimbirul ras şi le lăsăm cât să îşi elibereze aromele. Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu