Alimentele care îți pot afecta dinții. Anumite fructe, printre ele

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Bolile gingivale sunt cauzate de placa bacteriană, unele alimente putând favoriza apariţia acesteia. 

Băuturile carbogazoase sunt printre cei mai mari "vinovaţi" pentru bolile gingivale. Acest lucru se datorează conţinutului lor ridicat de zahăr, care se descompune în acid şi cauzează deteriorarea smalţului dentar. Aceste băuturi sunt principala sursă de zahăr adăugat, iar majoritatea băuturilor fără alcool conţin acid fosforic şi acid citric, care au un efect negativ asupra smalţului dentar.

La fel ca băuturile carbogazoase, fructele acide pot fi dăunătoare, deoarece distrug smalţul dinţilor, care se înmoaie temporar după consumul de alimente acide, dar saliva îl restabileşte treptat, neutralizând aciditatea din gură, scrie Rador, citând zdrave.to. De aceea, fructele acide nu trebuie excluse complet, trebuie doar reglată cantitatea consumată.

Carbohidraţii simpli din produsele de patiserie, biscuiţi şi cereale se pot transforma rapid în zahăr. Din cauza texturii lor lipicioase, ele rămân adesea în spaţiile dintre dinţi. Ca rezultat, mâncarea rămâne în acele spaţii câteodată până seara, ceea ce poate provoca o reacţie inflamatorie.

Vezi și: Care este diferența dintre coroane si fațete dentare. Alin Gabor: Metoda terapeutică, indicația terapeutică o stabilim noi, ca medici

Cel mai indicat moment pentru a ne spăla pe dinți

"Pe parcursul nopții, într-adevăr, bacteriile se pot multiplica în gura noastră, dar nu sunt bacterii diferite, nu se întâmplă nimic deosebit în timpul nopții de așa natură încât să vine alte bacterii s se ducă în stomac și să ne provoace vreo problemă. Practic, cea mai bună spălare pe dinți și cel mai indicat moment de a te spăla pe dinți este după ce iei micul dejun, practic cum recomandă toți medicii, după fiecare masă să te speli pe dinți.

Majoritatea dintre noi ne trezim cu un gust neplăcut și este ceva normal, pentru că în timpul somnului, mai ales la pacienții care sunt respiratori orali, adică respiră pe gură, se deshidratează foarte tare gura și capătă un miros neplăcut. Pacienții care mai au probleme gastrice cu stomacul se secretă acel acid și se provoacă un reflux, efectiv vine acel acid în gură.

Din nou se poate provoca un miros neplăcut în gură. Toți acești factori, inclusiv la un pacient care nu are probleme de sănătate, dacă stă 7-8 ore cu gura închisă, gura capătă un miros neplăcut. Multora nu le place să mănânce în aceste condiții și atunci preferă să se spele înainte, dar ar fi recomandat să se spele și după, pentru a nu rămâne alimentele pe dinți, asta din punct de vedere al efectelor cariogene ale alimentelor. Din punct de vedere al sănătății întregului corp nu are legătură că te speli înainte de masă. Bacteriile respective nu îți provoacă probleme de sănătate”, spunea dr. Alin Gabor, în cadrul emisiunii "Pastila de frumusețe”.

Vezi și: Dr. Alin Gabor spune de ce trebuie să spălăm periuța înainte de a ne spăla pe dinți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel