Alimentele care pot fi consumate chiar și la UN AN după ce au EXPIRAT

Alimente expirate / Foto: Pexels, Julia Cameron
Alimente expirate / Foto: Pexels, Julia Cameron

Puţini ştiu că există alimente care mai pot fi consumate în siguranţă chiar şi la un an după data expirării. Şi nu e vorba doar despre miere, conserve sau brânzeturi maturate ci, surprinzător, putem mânca fără nicio grijă mezeluri crud uscate, biscuiţi sau ciocolată chiar şi după ce au depăşit termenul de valabilitate.

Dacă bine ne amintim, cândva, bunicii noştri strângeau ouă de la găini şi le ţineau la păstrat în nisip sau hârtie de ziar pentru a fi ferite de căldură şi umezeală şi, evident, "ca să ţină mai mult". Erau chiar situaţii când din ouăle colectate la începutul toamnei se foloseau la prepararea cozonacilor de Crăciun. Specialiştii în nutriţie confirmă teoria conform căreia multe dintre alimentele de zi cu zi pot fi consumate în perfectă siguranţă chiar şi după 12 luni de la data expirării.

Mierea nu expiră

Se ştie că mierea se numără printre alimentele care nu expiră. Cele mai vechi mostre de miere comestibile au fost găsite în mormintele faraonilor egipteni. După 2000 de ani, mierea era încă bună de mâncat. Conform cercetătorilor, mierea nu are termen de expirare datorită legăturii dintre trei componente chimice: pH-ul acid, abundența din zahăr și peroxidul de hidrogen care rezultă prin degradarea glucozoxidazei. Acestea împiedică alterarea mierii. Însă dacă mierea nu este naturală şi conţine agenţi artificiali, aceasta se va altera, ba chiar va mucegăi, chiar dacă pare de neconceput. 

Congelatele se pot consuma şi la doi ani după achiziţie

Există numeroase mituri cu privire la alimentele congelate, iar majoritatea dintre acestea sunt legate de păstrarea nutrienților și vitaminelor sau de riscurile asociate cu diverse boli. În cele mai multe cazuri, legumele și fructele destinate congelării sunt culese în punctul optim de coacere, după care sunt congelate timp de 6-10 ore. Procesul de congelare captează toate proprietățile nutriționale ale alimentelor, care încep să se piardă odată ce sunt decongelate, adică atunci când sunt gata de consum. Dar, din moment ce le decongelăm, înseamnă că le vom consuma imediat după decongelare, deci nutrienții nu au timp să se piardă. Deși sigure pentru consum, specialiștii recomandă alegerea fructelor și legumelor congelate care nu conțin adaos de sare sau zahăr. Mai mult, fructele și legumele congelate pot conține, după caz, mai mulți nutrienți. De exemplu, mazărea congelată și spanacul pot fi mai bogate în vitamina C față de alternativele necongelate, cumpărate și depozitate câteva zile. De asemenea, deshidratarea prin congelare a anumitor fructe poaterezulta într-un conținut sporit de vitamina C, dar și de fibre, deoarece prin congelare produsul devine mai solubil. Inclusiv laptele şi ouăle se pot congela şi mai apoi se pot consuma fără probleme.

Aruncaţi la gunoi conservele bombate!

Conservele de orice felcre sunt bombate, chiar şi cele pentru animale de companie, nu mai pot fi consumate. Asta înseamnă că sub capac s-a format un vid din cauza fermentaţiei şi acidităţii. În niciun caz nu consumaţi compoturi, pateuri sau sosuri îmbuteliate dacă observaţi că recipientele sunt deformate sau au folia protectoare ridicată. În general, conservele pot fi ţinute la temperatura camerei, dar condiţia este ca atunci când le desfaci să le consumi la o masă. Dacă nu le termini, păstrează-le la frigider acoperite maximum o zi. Se pot contamina şi pot da infecţii alimentare. 

Pastele, orezul, mălaiul sunt şi ele bune de consum mult timp. Biscuiții pot fi mâncaţi și la 6 luni de la expirare. Uleiul din nou nu poate să expire, dar dacă este lăsat la căldură râncezește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel