Beneficiile vitaminei D, un nutrient prezent în alimente precum stridiile, tonul, carnea de porc, somonul și tonul, gălbenușurile de ou, laptele vegetal sau sucul de portocale, sunt asociate cu oase și articulații puternice pentru a menține flexibilitatea, rezistența și calitatea optimă a masei osoase. La rândul său, ajută și la întărirea sistemului imunitar, precum și la prevenirea diferitelor boli.
Potrivit unui studiu, suplimentele alimentare pe bază de vitamina D sunt legate de un risc de boli cardiovasculare mai mic.
Consecințele deficitului de vitamina D
Deficitul de vitamina D poate provoca unele probleme de sănătate, cum ar fi un risc crescut de osteoporoză. La asta se adaugă nivelurile scăzute de calciu din sânge, slăbiciunea și durerea musculară, bolile reumatice sau chiar osteomalacia, o afecțiune care se caracterizează prin înmuierea oaselor.
De asemenea, unele studii arată că persoanele care au deficit de vitamina D au șansă mai mare de a suferi de diabet, boli autoimune, tulburări cognitive, scleroză multiplă, unele tipuri de cancer, depresie sau hipertensiune arterială, cu toate acestea sunt necesare mai multe studii în acest sens. În orice caz, este extrem de important să știm că, deși deficiența de vitamina D nu este o problemă serioasă pentru marea majoritate a adulților, aceasta poate fi în anumite grupuri de populație, cum ar fi cei peste 65 de ani și copii.
Alimente bogate în vitamina D
Societatea Spaniolă de Endocrinologie și Nutriție (SEEN) recomandă un aport minim de 600 UI (unități internaționale) /zi pentru copiii sub 18 ani, deși pot fi necesare până la 1.000. Pentru cei peste 18 ani, aportul minim este de 800 și poate fi nevoie de 1.500 sau 2.000 UI/zi. Aceste niveluri pot fi atinse printr-o serie de alimente, deși adevărul este că, după cum explică instituția, sunt rare.
Somon - 360 Ul.
Macrou - 345 Ul.
Conserve de sardine - 245 Ul.
Ton - 145 Ul.
Ouă - 20 UI.
Lapte fortificat - 100 - 200UI.
Ciupercile sunt o sursă excelentă de vitamina D cu aproximativ 1100 UI. La rândul său, avocado se remarcă printre alimentele de origine vegetală care conțin vitamina D.
Cât trebuie să stai la soare pentru a-ți lua doza de vitamina D?
Timpul de expunere depinde de perioada anului, de timp și de culoarea pielii. Astfel, în ianuarie ar fi nevoie să fim expuși aproximativ două ore, în octombrie ar trebui 30 de minute și în lunile aprilie-august ar fi suficiente zece minute.
20 de minute de trei ori pe zi ar fi suficiente, scrie 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News