Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea ta generală. Somnul vă poate afecta atât bunăstarea fizică, cât și mentală și vă poate crește riscul de anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2. Mulți factori, inclusiv alegerile alimentare, vă pot îngreuna să adormiți, conform Healthline.com.
Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea ta generală. Somnul vă poate afecta atât bunăstarea fizică, cât și mentală și vă poate crește riscul de anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2. Mulți factori, inclusiv alegerile alimentare, vă pot îngreuna să adormiți, conform Healthline.com.
Când vă gândiți la alimente și băuturi care vă oferă energie imediată, vă pot veni în minte cafeaua și alte produse cu cofeină.
Acest lucru se datorează faptului că cofeina este un stimulent al sistemului nervos central, ceea ce înseamnă că crește sentimentul de vigilență și te face să te simți mai treaz și mai plin de energie.
Din cauza acestui efect, alimentele și băuturile cu cofeină, inclusiv cafeaua, ceaiul cu cofeină și produsele din ciocolată cu cofeină pot afecta negativ somnul și vă pot ține treaz noaptea.
De fapt, cercetările arată că consumul de cafea, chiar și cu multe ore înainte de culcare, poate afecta somnul.
Alimentele care conțin cofeină includ:
ciocolată
cafea
ceaiuri verzi și negre
energizante
alimente care conțin cofeină sau cafea ca ingredient, cum ar fi tiramisu
Consumul de alimente picante aproape de ora de culcare te poate menține treaz din mai multe motive.
Se știe că alimentele picante provoacă indigestie și agravează simptomele de arsuri la stomac și de reflux acid.
Când te întinzi pentru a dormi, aceste simptome legate de alimente condimentate se pot agrava, deoarece acidul poate ajunge în esofag, provocând iritații. Acest lucru vă poate menține treaz noaptea și poate duce la tulburări de somn.
Prin urmare, dacă aveți arsuri la stomac după ce mâncați alimente picante sau aveți reflux acid, este posibil să doriți să evitați alimentele picante înainte de culcare.
Alimentele care au un indice glicemic (IG) ridicat cresc rapid nivelul de zahăr din sânge. Aceste alimente includ carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, dulciurile și alimentele cu cantități mari de zaharuri adăugate.
Există mai multe motive pentru care o dietă cu glicemie ridicată și alimentele bogate în zahăr adăugat și cereale rafinate par să fie asociate cu un somn de proastă calitate.
Alimentele cu IG ridicat provoacă creșteri și scăderi semnificative ale nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru determină organismul să elibereze hormoni, cum ar fi adrenalina, cortizolul și hormonul de creștere, ceea ce poate duce la simptome precum anxietate, foame și iritabilitate.
Dietele cu glicemie ridicată declanșează, de asemenea, răspunsuri inflamatorii în organism și creează dezechilibre în bacteriile intestinale benefice, care pot afecta și somnul.
Consumul de alimente bogate în grăsimi, cum ar fi puiul prăjit și carnea grasă, poate contribui la un somn prost.
Cercetările arată că un aport mai mare de grăsimi, în special grăsimile saturate, poate afecta negativ modelul tău de somn.
Alimentele ultraprocesate, cum ar fi fast-food-urile și gustările ambalate, pot să nu fie cea mai bună alegere pentru un somn odihnitor.
Cercetările leagă în mod constant dietele bogate în alimente ultraprocesate de calitatea slabă a somnului și durata scurtă a somnului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News