Monitorizarea cantității de zahăr în dieta noastră nu este doar crucială pentru a atinge o greutate sănătoasă, ci și pentru a reduce riscul de a dezvolta boli precum diabetul de tip 2.
Supraponderalitatea este, în mare măsură, o problemă asociată cu deficiențele dietei, cum ar fi consumul excesiv de zahăr, care crește, de asemenea, riscul de afecțiuni metabolice precum diabetul de tip II.
De fapt, unele persoane pot simți uneori o puternică dorință de a consuma ceva dulce și pot avea chiar dificultăți în a se controla. Acest tipar duce la consumul excesiv de calorii și la creșteri neintenționate în greutate. În aceste situații, avem noroc că există anumite alimente care ne pot ajuta să satisfacem aceste impulsuri fără a exagera cu consumul de zahăr.
Așa subliniază portalul american de informare despre medicină și sănătate Healthline, care oferă o listă de opțiuni sănătoase pentru momentele în care oamenii experimentează aceste impulsuri de a consuma alimente dulci:
Toate aceste alimente au o serie de caracteristici în comun. Pe de o parte, sunt bogate fie în fibre, fie în proteine, pe de altă parte, în multe cazuri au un gust dulce.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
În realitate, dorința de a consuma zahăr are puțin de-a face cu o deficiență de glucoză. Dimpotrivă, de multe ori poate fi un semn că organismul nostru are nevoie de un anumit tip de aliment energetic sau că este declanșată de stimuli externi pe care îi asociem psihologic cu anumite alimente, cum ar fi practicarea unor hobby-uri, anumite momente ale zilei sau anumite locuri.
Proteinele ne oferă un aport energetic mai lent, dar de durată mai lungă, comparativ cu alimentele bogate în glucoză (zahăr), devenind astfel o opțiune bună pentru a ține apetitul sub control pentru mai mult timp. Similar, alimentele dulci, dar cu conținut scăzut de zahăr, ajută la aspectul psihologic al dorinței de a consuma dulciuri, iar cele bogate în fibre oferă sațietate cu un aport caloric minim.
A consuma dulciuri din când în când este ceva normal și nu este bine să te simți vinovat pentru asta. Problema apare atunci când ajungem să experimentăm complicații de sănătate, cum ar fi supraponderabilitatea sau obezitatea, legate de o dietă inadecvată. Atunci este momentul să luăm în considerare modificarea alimentației. Și, în orice caz, cel mai recomandabil ar fi să facem acest lucru urmând sfaturile unui profesionist, deoarece în obezitate intervin mulți factori diferiți și, în fiecare caz, cea mai bună strategie de urmat poate fi diferită, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu