Prof. dr. Vlad Ciurea a enumerat alimentele care fac minuni pentru creier.
„Pentru un creier în formă, avem nevoie de carne slabă de curcan, de pește slab, dar și de pește gras, de somon, fiindcă are acizi grași nesaturați. Avem nevoie de toate semințele posibile, iar România este plină de una din cele mai bune semințe pentru creier: sămânța de dovleac crudă, care ajută la producerea anumitor neurotransmițători, responsabili cu starea de bine. Nuca seamănă ea însăși cu creierul uman, este unul dintre cei mai buni sâmburi. Pătrunjelul, usturoiul, busuiocul proaspăt, rozmarinul și plantele aromatice, în general, stimulează activitatea nervoasă. (...) Mango și avocado sunt foarte bune. Rodiile și strugurii negri au mulți antioxidanți”, a spus Vlad Ciurea.
„Cele cinci vitamine pentru creier:
- Vitamina A (morcov)
- Vitamina C (citrice)
- Vitamina K (legumele verzi, care ne ajută să avem tonicitatea vaselor)
- Vitamina D (gălbenuș de ou)
- Vitamina E (nuci, spanac, avocado, semințe, alune – împiedică formarea de plăci care blochează stimulul nervos și ne apără de demență și Alzheimer)”, a scris neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar, pe contul său de Facebook.
„Cele cinci vitamine contribuie la formarea transmisiei nervoase. Degeaba neuronii mei sunt buni dacă transmisia nervoasă este proastă”, a subliniat Vlad Ciurea.
„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie”, a spus Vlad Ciurea. „Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea pe contul său de Facebook.
„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse”, a subliniat Vlad Ciurea.
„Aerul curat, schimbările de peisaj, plimbările, discuțiile agreabile sunt câteva dintre lucrurile pe care creierul uman le iubește și care îi fac și bine”, a mai transmis neurochirurgul Vlad Ciurea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu