Alimentele în care găsești omega 3 și omega 6. Mihaela Bilic: Efectul lor e diferit, iar recomandările de consum sunt total opuse

Alimentele în care găsești omega 3 și omega 6. Mihaela Bilic: Efectul lor e diferit, iar recomandările de consum sunt total opuse / Foto: Pixabay, de FotoshopTofs
Alimentele în care găsești omega 3 și omega 6. Mihaela Bilic: Efectul lor e diferit, iar recomandările de consum sunt total opuse / Foto: Pixabay, de FotoshopTofs

Află în articol ce este omega 3 și omega 6.

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat ce sunt omega 3 și omega 6, dar și în ce alimente le găsim.

"Cu siguranță ați auzit despre omega 3 și omega 6. Deși au nume similare, efectul lor e diferit, iar recomandările de consum sunt total opuse.

Alimentele în care găsim omega 3

Omega 3 are efect antiinflamator și niciodată nu mâncăm suficient. În schimb, omega 6 este proinflamator, prezent din belșug în dietă, iar consumul lui trebuie redus.

Acidul linolenic sau omega 3 poate proveni din 2 surse:

1. Vegetale: nuci, semințe de in, legume cu frunze verzi, boabe de soia

2. Animale: ou, carne, pește gras (sardine, șprot, hamsie, macrou, hering, somon).

De reținut că omega 3 se găsește în alge, deci cu cât peștele este mai mic, cu atât va fi mai bogat în omega 3.

Acidul linolenic de origine vegetală este dificil de utilizat de către noi, oamenii. Deși există omega 3 în iarbă, ghinde sau alge, avem nevoie de un intermediar precum găina, porcul sau sardina care să-l proceseze și să-l concentreze. Doar produsele de origine animală au bioeficiență crescută la capitolul grăsimi esențiale. Un gălbenuș de ou sau o conservă de sardine conțin dublul dozei de omega 3. Mai simplu și mai accesibil de atât nu se poate.

În ce alimente găsim omega 6

Acidul linoleic sau omega 6 se găsește în uleiul vegetal de floarea-soarelui sau de porumb, dar și în grăsimea de pui. Din păcate, gătitul cu mult ulei aduce un exces de omega 6 în alimentație. Aportul zilnic depășește de 4-10 ori doza recomandată, iar efectul lui proinflamator se simte de la articulații până la sistemul cardiovascular.

Pentru îmbunătățirea raportului omega 3 și omega 6 se recomandă un consum moderat de ulei de floarea-soarelui și creșterea consumului de pește gras. Profitați! În Postul Crăciunului sunt multe zile cu dezlegare la pește. Atenție, indiferent cât de mult pește mâncăm, dacă nu eliminăm excesul de ulei efectul proinflamator va predomina. Deci fiți zgârciți. O sticlă de ulei ar trebui să vă ajungă o lună de zile pentru gătit", a explicat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro TV.

Efectul miraculos al unei felii de pâine cu brânză. Care este "alimentul" premium când vine vorba de buna dispoziție

Puțini știu, dar există o legătură directă și starea de bine. Prin urmare, dacă ne dormim să fim mai fericiți, putem obține acest lucru din alimentație. Nutroționistul Mihaela Bilic a explicat care sunt pricipalele alimente care au un asemenea efect asupra organismului nostru. Spre exemplu, pâinea cu brânză are efect antidepresiv, iar ciocolata ne oferă bună dispoziție, la fel și banana.

"V-ați simțit vreodată vinovați că mâncați o bucățică de ciocolată? Să nu vă simțiti vinovați, pentru că este sănătos. Ciocolata e alimentul premium când vine vorba de buna dispoziție. Există o legatură între mâncare și starea de bine.

Triptofanul este un aminoacid prezent în alimente și care, în organism, se transformă în serotonină. Serotonina este un neurotransmițător, care dă stare de bine. Triptofanul se transformă în serotinină", a explicat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro TV. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel