Alimentele pe care experții în cancer vor să nu le mai mănânci

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Deși nu este posibil să evitați toate substanțele cancerigene, experții susțin că vă puteți reduce riscul de cancer eliminând anumite lucruri din alimentația dumneavoastră. 

Vă place să mănâncați un sandviș cu șuncă, câteva felii de chorizo, o prăjitură și poate chiar să beți o halbă de bere după masă? 

Ei bine, acestea sunt scoase din meniu, dacă vreți să vă reduceți riscul de cancer.

Asta potrivit experților care spun că substanțele chimice adăugate la carne, precum și alcoolul, consumul excesiv de zahăr și grăsimi pot crește riscul de cancer de intestin, de sân și de ficat. 

Carne procesată

Dacă vreți să vă reduceți riscul de cancer, spuneți la revedere de la clasicele frigărui și tăvi cu mezeluri, spun experții. 

Cârnații, slănina, salamul, chorizo, șunca, crenvurștii sunt toate exemple de carne procesată, fiind unele dintre alimentele despre care se știe că măresc riscul de cancer. 

Carnea procesată este orice carne de animal care a fost tratată pentru a-i crește durata de conservare sau pentru a avea un gust mai bun. Acest lucru se face adesea prin adăugarea de conservanți, cum ar fi nitrații.

Carnea ar putea fi, de asemenea, procesată prin maturare, afumare sau sărare. 

Atunci când sunt consumați, nitrații pot suferi o reacție care îi transformă într-o substanță numită N-nitroso chimicale (NOC).

Acestea pot afecta celulele care învăluie intestinul, organul care procesează alimentele, ceea ce, la rândul său, poate duce la apariția cancerului, explică Cancer Research UK (CRUK).

Experții spun despre carnea procesată că aduce cancer și este clasificată drept „cancerigenă de clasa întâi” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la același rang cu fumatul și alcoolul.

Alcool 

Indiferent de otrava pe care o alegeți, consumul de bere, vin sau băuturi spirtoase crește riscul de cancer la gură, gât, laringe, esofag, sân, ficat și intestin.

Matthew Lambert, nutriționist și manager de informare și promovare a sănătății la World Cancer Research Fund (WCRF), a declarat pentru Daily Mail că o abstinență alcoolică are beneficii masive pentru reducerea riscului de cancer. 

"Avem dovezi științifice solide că toate tipurile de băuturi alcoolice sunt o cauză a cel puțin șase tipuri de cancer, inclusiv de sân și de intestin", spune Matthew Lambert.

El a adăugat: "Deoarece chiar și cantități mici de alcool pot crește riscul de cancer, recomandăm să nu consumați niciun fel de alcool. Pentru unele tipuri de cancer, alcoolul este deosebit de dăunător dacă fumați".

Alcoolul, atunci când este absorbit în organism, deteriorează celulele și le împiedică să repare daunele în general, spune CRUK. 

Carne roșie

La fel ca și în cazul cărnii procesate, oamenii preocupați de cancer ar putea dori să se ferească de friptură, burgeri și cotlete de miel.

Asta pentru că experții avertizează că și carnea roșie se află pe lista alimentelor care ar putea cauza cancer. 

Se crede că, deși carnea roșie crește riscul de cancer de colon, de stomac și de pancreas, acesta nu este la fel de mare ca cel reprezentat de carnea procesată. 

Dar CRUK spune că sunt necesare mai multe studii pentru a fi siguri. 

"Carnea roșie nu este la fel de puternic legată de cancerul de colon ca și carnea procesată, ceea ce înseamnă că este un carcinogen 2A" a declarat Dr. Mellor. 

Matthew Lambert a adăugat: "Cercetătorii încă investighează modul în care carnea roșie cauzează cancerul. O posibilă modalitate implică un compus numit hema, care conține fier și care dă culoarea cărnii roșii. Hemul poate declanșa formarea de compuși care cauzează cancer, ce s-au dovedit a deteriora mucoasa intestinului."

Alimente zaharoase și prăjite

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că dulciurile și mâncărurile la pachet se află pe lista alimentelor pe care experții în cancer sugerează să le evitați.  

Lambert a declarat: "Sfătuim oamenii să mănânce mai puțin alimente prea procesate, bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare. Lista include alimente precum prăjituri, biscuiți, produse de patiserie, chipsuri, băuturi îndulcite cu zahăr și mâncăruri de tip fast-food, cum ar fi pizza și burgeri".

"Aceste tipuri de alimente nu au fibre și nu conțin practic niciun nutrient esențial, ele ar trebui consumate doar ocazional și în cantități mici", a adăugat el. 

Spre deosebire de o mare parte din alimentele și băuturile de pe această listă, alimentele zaharoase și prăjite nu au fost direct legate de un risc crescut de cancer.  

În schimb, riscul crescut se datorează consumul excesiv al acestor alimente ce duce cu ușurință la creșterea în greutate și, prin extensie, la obezitate.

Lambert avertizează că "a fi prea gras poate să aducă cel puțin 13 tipuri de cancer". 

Din acest motiv, el subliniază că menținerea unei greutăți sănătoase este unul dintre cele mai importante lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și reduce riscurile de cancer, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel