Studiile efectuate de cea mai prestigioasă universitate din lume sugerează că, dacă începi să consumi aceste alimente începând cu vârsta de 40 de ani, ai până la 84% șanse de a ajunge la 70 de ani într-o stare bună de sănătate.
Urmarea unei diete sănătoase este esențială pentru longevitate.
Unde este secretul pentru a ajunge la vârste cât mai înaintate? Experții explică faptul că nu este vorba doar de a trăi mult, ci de a o face având o sănătate de invidiat. Pentru a realiza acest lucru, există multe trucuri, dar majoritatea factorilor care contribuie la prelungirea vieții sunt obiceiuri zilnice: alimentație, exerciții fizice, o viață socială activă și hobby-uri.
Nutriția este unul dintre cei mai importanți factori. Universitatea Harvard a realizat o cercetare în care detaliază alimentele cele mai eficiente pentru un îmbătrânire sănătoasă.
Una dintre marile descoperiri de la Harvard este că dieta pe care ai urmat-o în viața adultă, în special între 40 și 65 de ani, influențează starea de sănătate pe care o vei avea la 70 de ani. Asta înseamnă că, dacă urmezi o dietă sănătoasă, vei putea ajunge la această vârstă având o sănătate bună. Studiul arată că până la 84% dintre persoanele care au urmat o dietă echilibrată la 40 de ani continuă să aibă o stare fizică bună treizeci de ani mai târziu.
Experții de la Harvard explică faptul că există diferențe importante atunci când vorbim despre o dietă adecvată. De exemplu, o dietă mediteraneană poate fi eficientă, dar, având în vedere că există diferite modele de diete, cum ar fi unele cu un consum ridicat de carne, este posibil ca acestea să nu fie perfecte pentru atingerea obiectivului.
Dr. Anne-Julie Tessier, de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard, spune că „dietele care s-au dovedit a fi cele mai eficiente pentru menținerea unei stări generale bune de sănătate sunt cele care sunt cât mai apropiate posibil de dieta pentru sănătatea planetei”. Care sunt alimentele care oferă cele mai mari garanții pentru a îmbătrâni sănătos? Dr. Tessier evidențiază aceste șapte produse:
Prin grăsimi nesaturate se înțeleg cele care se găsesc în uleiul de măsline, uleiul de floarea-soarelui sau avocado, potrivit 20minutos.es.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @lifeforstock
Dacă dorești să trăiești o viață lungă și sănătoasă, este important să eviți sau să limitezi consumul anumitor alimente care pot afecta negativ sănătatea. Iată câteva alimente pe care ar trebui să le eviți sau să le consumi cu moderație:
1. Alimente procesate
Mâncarea fast-food: Burgerii, cartofii prăjiți și alte preparate de tip fast-food sunt adesea bogate în grăsimi trans, sodiu și calorii.
Snacks-urile procesate: Chipsuri, biscuiți, covrigei și alte gustări ambalate conțin adesea grăsimi nesănătoase și aditivi chimici.
2. Zahăr și dulciuri
Băuturi carbogazoase: Conțin cantități mari de zahăr adăugat, care pot duce la obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.
Produse de patiserie: Prăjituri, fursecuri, gogoși și alte produse de patiserie sunt bogate în zahăr și grăsimi saturate.
Bomboane și ciocolată: În special cele cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu