Alimentele se scumpesc cu 3%

Majorarea TVA de la 19% la 24% va conduce într-o primă rundă la o creştere a preţurilor cu 3%, a declarat astăzi Mugur Isărescu, care consideră că efectele de runda a doua vor fi modeste, respectiv o creştere de 1% a preţurilor.

"Efectul de runda întâi va fi undeva la 3%. Specialiştii noştri vorbesc de 2,9%, adică o transmitere de 75% din scenariu de bază, pentru că existã un deficit pronunţat de cerere şi faptul că piaţa ţărănească este în mare parte nefiscalizată. Estimăm efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar aşa de optimişti", a spus guvernatorul BNR.  El a explicat că, din punct de vedere aritmetic, efectul maximal al creşterii preţurilor ca urmare a majorării TVA va fi undeva la 4%.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Niculae Ştefan a avertizat că preţul pâinii ar putea creşte cu 30 la sută în toamna acestui an, pe fondul majorării preţului la grâu.

Guvernul a decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel