Diabetul este o problemă de sănătate publică majoră și este răspândit în întreaga lume. Se estimează că milioane de oameni din toate regiunile lumii sunt afectați. Află care este alimentul care ar putea reduce riscul de diabet!
Decizia recentă a autorităților americane de a permite producătorilor de iaurt să indice pe etichetele lor că acest produs lactat poate preveni diabetul de tip 2 a stârnit diverse opinii în mass-media. Deși pe acele etichete se va menționa că dovezile științifice sunt "limitate" în ceea ce privește consumul zilnic, discuția este pe masă. La ce tip de prevenție se face referire?
Este vorba despre o solicitare inițiată în 2018 de către marca Danone, o companie multinațională agroalimentară de origine spaniolă, și care a obținut aprobarea șase ani mai târziu din partea FDA (Food and Drug Administration), agenția guvernamentală din Statele Unite responsabilă cu reglementarea alimentelor.
Este adevărat că, până în prezent, nu s-a efectuat un studiu suficient de robust care să susțină științific legătura directă între consumul zilnic al unui produs lactat specific, cum ar fi iaurtul, și reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nensuria
Conform cercetătorilor de la Harvard School of Public Health, deși s-au efectuat studii asupra proprietăților iaurtului în ceea ce privește diverse afecțiuni, nu este clar care este mecanismul care ar putea explica impactul său asupra diabetului. Ipoteza propusă de prestigioasa universitate se referă la bacteriile vii din iaurt, responsabile de reducerea inflamației și îmbunătățirea acțiunii insulinei în organism.
Despre iaurt cunoaștem nutrienții săi, în special conținutul său ridicat de proteine și calciu. Cu toate acestea, știința a pus, de asemenea, accentul pe cele două bacterii care acționează în procesul său de fermentare, Streptococcus thermophilus și Lactobacillus bulgaricus. Ambele sunt prezente într-o cantitate cuprinsă între 100 de milioane și 10 miliarde pentru fiecare recipient de iaurt.
Reglarea greutății corporale sau protecția împotriva bolilor cardiace sunt două dintre domeniile în care s-au realizat cele mai multe studii științifice, în ceea ce privește acțiunea acestor bacterii prezente în iaurt.
În mod specific, există două studii care s-au ocupat să coreleze consumul zilnic al acestui produs lactat cu creșterea în greutate a bărbaților și femeilor odată cu înaintarea în vârstă, boala arterială la femeile în vârstă și riscul de diabet la femeile care sunt predispuse după menopauză. În grupurile analizate, riscul mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 a fost fixat la procente nu foarte mari, între 14% și 18%, așa cum au amintit reprezentanții de la Universitatea Harvard.
Epidemiologul Frank Hu remarca recent în The New York Times că, deși aceste bacterii vii pot reduce rezistența la insulină, produsul lactat în sine nu previne boala, ci trebuie conceput ca un factor suplimentar alături de o dietă sănătoasă pentru inimă care să permită menținerea unei greutăți corporale adecvate, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu