Ceea ce mâncăm ne afectează în mod direct nu numai sănătatea fizică, ci şi starea noastră mentală. Oamenii de ştiinţă continuă să studieze ce anume poate duce la creşterea riscului de a ne confrunta cu această boală a secolului, iar dieta se pare că este unul dintre principalii factori de risc.
Potrivit unui expert, multor persoane le place sa manance cartofi prăjiţi. Ei conţin amidon şi sunt graşi şi, de obicei, li se adaugă destul de multă sare.
După cum s-a demonstrat, cartorii pot dăuna şi sănătăţii mintale. Un grup de oameni de ştiinţă din Hangzhou, China, a descoperit că, de fapt, consumul frecvent de alimente prăjite, în mod special de cartofi prăjiţi, a fost asociat cu un risc de 12% crescut de anxietate şi depresie, în comparaţie cu persoanele care nu consumau astfel de alimente, scrie Rador citând rosbalt.ru. Această corelaţie a fost vizibilă în mod special în rândul bărbaţilor tineri. Peste 140 de mii de persoane au participat la studiu, care a durat mai bine de 11 ani.
După ce oamenii de ştiinţă i-a exclus din eşantion pe participanţii la studiu care au fost diagnosticaţi cu depresie, în primii doi ani, situaţia generală a arătat astfel: în grupul celor care au mâncat prăjeli, s-au înregistrat 8.294 de cazuri de anxietate şi 12.735 de cazuri de depresie. Consumul de cartofi prăjiţi a crescut cu 2% riscul de a dezvolta această boală, chiar mai frecvent decât carnea albă prăjită. În acelaşi timp, autorii studiului atrag atenţia asupra faptului că rezultatele studiului lor sunt preliminare.
În plus, nu este, deocamdată, posibil să susţină cu certitudine faptul dacă oamenii sunt depresivi din cauza preferinţelor alimentare şi în mod special pentru apetenţa lor faţă de cartofii prăjiţi sau dacă persoanele care au anxietate crescută sau simptome ale altor tulburări mintale preferă să mănânce prăjeli.
Leguma care ajută la combaterea anxietăţii şi depresiei
Oamenii de ştiinţă au descoperit că spanacul conţine substanţe care ajută la combaterea stării de anxietate. Spanacul a fost folosit de mult timp în medicina populară pentru a ameliora tulburările nervoase.
Experţii explică faptul că au izolat recent în această legumă o peptidă opioid naturală numită rubiscolină care acţionează asupra neuroreceptorilor din creier. Aceasta contribuie la scăderea nivelului de anxietate şi ajută la calmare, ameliorând starea de spirit, scrie Rador, citând zdrave.to. Acesta este efectul său terapeutic din punctul de vedere al medicinei populare.
În psihiatrie, însă, rubiscolinele ajută la tratarea bolii Alzheimer, însă nu ca preparat principal, ci ca aditiv, o componentă suplimentară la medicamente. Specialiştii susţin că spanacul reglează receptorii metabolismului, accelerându-l şi conferă rapid senzaţia de saţietate, ceea ce înseamnă un consum scăzut de alimente.
În plus, spanacul este sărac în calorii, putând fi folosit singur sau adăugat la diverse feluri de mâncare. În ceea ce priveşte conţinutul de proteine vegetale, spanacul este pe al doilea loc, după fasole şi mazăre. De asemenea, conţine o cantitate însemnată de vitamine A, C, K şi vitamine din grupa B, beta-caroten, precum şi oligoelemente utile - fier, mangan, magneziu şi altele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu