Alimentul care te scapă de sforăit. Toată lumea îl are în frigider

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Sforăitul este o problemă atât pentru cei din jur, cât și pentru cei care sforăie. Oamenii de știință chinezi au descoperit acum că un aliment poate reduce riscul de apnee în somn și, prin urmare, de sforăit.

Este întuneric și liniște, ești ghemuit în pat, corpul tău este relaxat și gândurile tale sunt aproape în țara viselor. Deodată, un zgomot puternic, gutural, ca un bubuit de tunet, sparge tăcerea nopții. Surprins de sforăitul partenerului tău, te trezești. Și în timp ce persoana care sforăie continuă să doarmă, pentru tine somnul nu mai există.

Însă sforăitul nu este doar stresant pentru ascultători, ci și pentru cei afectați. Respirația se oprește parțial, după care pulsul și tensiunea arterială cresc. De aceea, persoanele cu apnee în somn - în Germania, aproximativ 30% dintre bărbați și 13% dintre femei - au uneori hipertensiune arterială și alte boli cardiovasculare.

Într-un studiu publicat în revista „Sleep Medicine”, cercetătorii chinezi au descoperit acum ce poate reduce riscul de apnee în somn – și anume consumul de brânză! Folosind date de la 400.000 de oameni din Marea Britanie și FinnGen Biobank, ei au examinat modul în care consumul de brânză a afectat 44 de biomarkeri specifici.

Oamenii de știință conduși de Yanjiang Yang de la Spitalul Poporului din Qiandongnan au descoperit că consumul ridicat de brânzeturi precum Cheddar, Camembert și Gorgonzola reduce probabilitatea de a dezvolta apnee în somn prin anumite procese metabolice.

În special șase biomarkeri au jucat un rol major în acest proces biologic, inclusiv ureea, testosteronul și tensiunea arterială diastolică. Asta înseamnă că consumul de brânză, printre altele, a crescut nivelul de testosteron și a scăzut tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială nu este doar o posibilă consecință, ci și o cauză a apneei în somn. În general, consumul de brânză a influențat nivelurile a 23 de biomarkeri.

Potrivit cercetătorilor, aceste constatări evidențiază potențialul intervențiilor nutriționale. În acest fel, ar putea reduce cazurile de apnee în somn și riscurile asociate pentru sănătate, potrivit FOCUS.

„În general, studiul evidențiază conexiunile complexe dintre dietă, biomarkeri și apneea în somn și evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare în diverse populații pentru a îmbunătăți generalizarea acestor constatări.”, spun cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel