"Exista un aliment care, din fericire, face parte din traditia culinara a romanului insa si-a pierdut locul de cinste la masa noastra. Este vorba de banala ciorba/supa gatita din ce in ce mai putin din pacate, chiar si in familiile unde exista copii, scrie nutriționistul Mihaela Bilic pe Facebook.
"De la supă încoace, nu s-a inventat nimic mai echilibrat in materie de nutritie" sunt de părere cea mai mare parte a nutriționiștilor. In Franta masa de seara nu se numeste cina ci „souper" deoarece exista obiceiul ca seara sa mananci doar o supa. Tot supa ca unic fel de mancare se servea si la primele restaurante, acest produs fiind considerat ideal pentru " restaurarea" puterii de munca.
In Romania orice gospodina stie ca nimic nu satura mai bine si nu e mai economicos decat o oala de ciorba. Din punct de vedere nutritiv ciorba este un fel de mancare complet si echilibrat. Avem in ea legume, paste fainoase/orez sau cartofi, un pic de carne sau peste si multa apa. Ciorba hidrateaza, incalzeste si hraneste cu putine calorii. V-ati dat seama ca nu vorbesc de ciorba cu 2 degete de grasime la suprafata si nici de cea in care punem 4 linguri de smantana.
[citeste si]
Fie ca e de legume sau are si carne, fie ca o mancati calda sau rece, fie ca e acra sau dulce, reconsiderati ciorba/supa in alimentatia zilnica. E cea mai simpla forma de a consuma legume in cazul copiilor si batranilor, e facuta in casa de mana voastra si tine cateva zile.
Marele avantaj al ciorbei este faptul ca satura si tine burta plina timp de 2-3 ore. Daca se urmareste ecografic timpul de golire al stomacului se observa o intarziere de 30% in cazul supei comparativ cu situatia in care alimentele ar fi consumate separat. Deci supa tine de foame mai bine decat daca am manca o bucatica de carne cu legume si cartofi si am bea un pahar de apa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu