Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre carența de vitamina D la adulți, în special în sezonul toamnă/iarnă, când lipsa soarelui și a grăsimilor din alimentație contribuie la această problemă.
Mihaela Bilic a explicat că vitamina D există în două forme: D2, provenind din surse vegetale și suplimente, și D3, care se sintetizează în piele sau provine din alimente de origine animală. De asemenea, a subliniat că vitamina D necesită magneziu pentru a acționa eficient, recomandând asocierea acesteia cu alimente bogate în magneziu, cum ar fi oleaginoasele, leguminoasele, bananele și spanacul.
„Ou fiert moale - alimentul ideal pentru o zi de iarnă fără soare
7 din 10 adulți suferă de carența de vitamina D, mai ales în sezonul toamnă/iarnă. Ne lipsește soarele, dar ne lipsește și grăsimea din alimentație! Pentru că nimic din ce e dietetic nu conține vit. D
Vitamina D este un nutrient esențial dependent de colesterol și există în 2 forme:
vitamina D2 - provine din surse vegetale (avocado, ciuperci) și suplimente (ulei de ficat de cod)
vitamina D3 - se sintetizează în piele sau provine din alimente de origine animală (pește gras, ficat, gălbenuș de ou, unt, lapte și brânză).
De știut că vitamina D are nevoie de magneziu pentru a acționa eficient în organism, deci se recomandă asocierea cu produse bogate în magneziu precum oleaginoase, leguminoase, banane, cacao, cereale integrale, spanac", a scris medicul nutriționist.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @atlascompany
Mihaela Bilic a vorbit despre cele mai bune surse de vitamina D. Aceasta a explicat că oul, untul și peștele gras sunt cele mai bogate alimente în acest nutrient. Potrivit acesteia, peștele ar trebui consumat de cel puțin două ori pe săptămână, indiferent de modul în care este preparat. De asemenea, este important să consumi produse lactate zilnic, deoarece grăsimea din lapte conține vitamina D și oferă mineralele necesare organismului.
„Dacă ar fi să facem un top 3 alimente bogate în vit. D, câștigătorii sunt oul, untul și peștele gras (somon, ton, sardine, păstrăv, macrou, hering). Indiferent că este în conservă, proaspăt sau congelat, gătit la cuptor sau la grătar, afumat sau marinat, peștele trebuie consumat de minim 2 ori/ săptămână.
Ciorbă de pește, salată orientală cu pește afumat, pește cu legume la cuptor sau la abur, chifteluțe de pește sau icre cu pâine prăjită și unt sunt câteva feluri de mâncare obligatorii în meniul de iarnă.
Că tot vorbeam de unt, ar trebui să consumăm produse lactate în fiecare zi! Grăsimea din lapte conține în mod natural vitamina D, iar produsele lactate sunt cea mai bună și eficientă sursă de minerale necesare organismului", a scris Mihaela Bilic.
Medicul nutriționist a recomandat să adaugi ouă și avocado în salate pentru a crește aportul de vitamina D. De asemenea, brânzeturile sunt surse excelente de vitamina D, iar leguminoasele pot fi incluse în supe creme sau ca garnitură pentru pește. Mihaela Bilic a subliniat că, deși alimentele care conțin vitamina D nu sunt dietetice, sănătatea necesită un strop de grăsime.
„Puneți în salate ouă și avocado în orice combinații, ca să îmbogățiți aportul de vitamina D. Și tot pentru aperitive și un plus de gust, brânzeturile și cașcavalurile sunt hrănitoare și și bogate în vitamina D.
Nici leguminoasele de tipul fasole boabe, linte, mazăre sau naut să nu lipsească, pot fi folosite în supe creme sau garnitură…la pește. Ficăței de pui cu piure de cartofi și murături este o altă combinație pe gustul tuturor, care aduce și vitamina D din belșug. Iar la desert orez cu lapte, ciocolată neagră și banane!
Știu, nimic din ce conține vitamina D nu este dietetic - încă o dovadă că sănătatea înseamnă un strop de grăsime", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News