Există un aliment pe care Biserica nu-l interzice în Postul Crăciunului, dar medicii spun că ar trebui să renunți de urgență la el.
Oamenii care țin Postul Crăciunului trebuie să renunțe la carne, ouă, brânză, lapte și, în unele zile, la ulei. Doar că mai este un aliment extrem de periculos.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra unui aliment de care, deși nu este interzis de Biserică în Postul Crăciunului, ar trebui să ne ferim de el. Este vorba despre zahăr. Mihaela Bilic a spus că este bine să-l evităm pe cât posibil.
„Sucurile zero sau light sunt cea mai sigură metodă de a-ți satisface pofta de dulce fără calorii și fără risc pentru siluetă; avantajul lor este că reduc apetitul global și nevoia de zahăr, deci sunt aliatul ideal într-o cură de slăbire.
Produsele degresate sunt departe de a fi fără calorii, ele au mai puțină grăsime însă de multe ori în rețetă se pune mai mult zahăr; citiți cu atenție eticheta și consumați cu moderație.
Pe măsură ce îmbătrânim metabolismul și nevoile alimentare scad; la fiecare decadă de viață ar trebui să reducem cu min 10% aportul caloric, doar pentru a ne menține silueta.
Dacă bebeluși mănâncă din 3 în 3 ore, seniorii pot ajunge chiar și la o singură masă/zi.
O alimentație echilibrată se bazează pe regula “puțin din tot”; pentru ca organismul să-și poată extrage nutrientii de care are nevoie, e recomandat să mâncăm zilnic minimum 15 alimente diferite.
Diversitatea face sănătatea, iar moderația menține silueta. Putem slăbi fără intervenția nutriționistului dacă reducem la jumătate porția, iar lucrul ăsta trebuie să-l facem pe viață; numărul de kilograme crește automat când ne apucăm să mâncăm mai mult. Ca să fie mai simplu voi spune “se slăbește cu foame, nu cu nutriționist!”, a fost mesajul transmis de Mihaela Bilic.
„Nu știu dacă au fost nutriționiști de față atunci când s-au pus bazele religiei, însă limitarea consumului de ulei este mai importantă decât eliminarea oului și produselor lactate.
Când vrem să-i dăm o pauză ficatului și metabolismului de la munca grea de digestie din fiecare zi, pe lângă produsele de origine animală trebuie obligatoriu să renunțăm și la ulei, indiferent dacă e de floarea soarelui sau de măsline”, a zis Mihaela Bilic.
„Este de asemenea interesant că uleiul și vinul au fost puse în aceeași categorie, a plăcerilor alimentare ce trebuie limitate. Dacă analizăm puțin, vedem că prin eliminarea uleiului dispar din meniul de post toate mâncărurile gustoase: zacuscă, salată de vinete și humus, pateu vegetal, cartofi prăjiți, șnițel de soia, produse de patiserie și de cofetărie (pentru că margarina tot ulei este).
Ce mai rămâne? Greu de zis: ciorbe și mâncăruri de legume (gătite fară ulei!), făinoase, cartofi, pâine, mămăliga, toate leguminoasele boabe (fasole, mazăre, linte, soia, năut). Atenție și la salate, fără ulei nu se prea poate, iar semințele și oleaginoasele (nuci, alune, migdale) au 40% ulei.
Departe de mine dorința de a fi cârcotașă, dar decât să ținem post mâncând pe săturate alimente bogate în ulei, mai bine nu ținem deloc. Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când presupune mâncare puțină și dietetică, adică fără grăsime. Postul înseamnă să nu te saturi, să simți lipsa, să te confrunți cu foamea. Asta e esența, simbolul, scopul. Și da, există un rău mai mare decât uleiul, pe care religia nu l-a luat în calcul pentru că nu exista: grăsimea vegetală de palmier și de cocos”, a mai zis Mihaela Bilic.
Vedeți și o emisiune interesantă cu Mihaela Bilic și Georgiana Ioniță pe Spectacola.ro și DC News:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News