Alimentul pe care un cardiolog de la Harvard nu l-ar mânca niciodată: E asociat cu un risc crescut de cancer

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Unele dintre alimentele pe care le consumăm în mod obișnuit nu sunt cele mai bune pentru sănătatea noastră, după cum susține expertul de la Harvard.

Alimentația este unul dintre pilonii fundamentali ai sănătății, unul dintre primele aspecte care ne vin în minte atunci când ne gândim să ne îngrijim mai bine și unul dintre primele lucruri pe care le considerăm de modificat atunci când dorim să adoptăm un stil de viață mai sănătos. 

Suntem obișnuiți să mâncăm într-un anumit mod, nu doar din ceea ce am învățat de-a lungul timpului acasă, ci și pentru că tindem să repetăm rețetele care ne par simple și delicioase. Totuși, se pare că există un aliment care, deși apare adesea pe listele noastre de cumpărături, nu ar trebui consumat în exces, deoarece este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului, conform unui cardiolog de la Harvard.

Alimentul pe care un cardiolog de la Harvard nu l-ar mânca niciodată

William Li, medic și biolog cardiovascular format la Harvard, este convins că în dieta sa nu vor exista carne roșie foarte gătită și mezeluri afumate. Aceste tipuri de carne prezintă un risc mai mare de cancer, care este și mai crescut în anumite cazuri: „Când carnea este gătită la temperaturi ridicate, cum ar fi la grătar sau prin afumare, se formează un compus numit amine heterociclice (HCA)”.

În unele studii efectuate pe animale s-a demonstrat o creștere a prevalenței cancerului, în special a celui colorectal. Acești compuși apar atunci când masa musculară intră în contact cu suprafețe la temperaturi ridicate, cum ar fi atunci când se prăjește în tigaie sau pe plită. De asemenea, pot apărea hidrocarburi aromatice policiclice, care se formează atunci când grăsimea din carne picură și provoacă flăcări. Această combustie face ca acești compuși să se lipească de alimente, de aceea se găsesc în cantități mai mari în produsele afumate sau preparate la grătar.

Deși acest lucru poate fi un mare semnal de alarmă, consumul moderat al acestor alimente preparate în acest mod nu prezintă un risc semnificativ; riscul crește în cazul consumului excesiv. În plus, aceleași alimente preparate la temperaturi scăzute sau consumate crude își păstrează mai bine proprietățile. Cu toate acestea, Li este de părere că ar trebui evitate carnea roșie și cea procesată, în special cele afumate, cum ar fi baconul, pe cât posibil.

2. Sursa foto... (carne-rosie-mezeluri_91747300.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik 

Surse de proteine sănătoase pentru inimă

William Li însuși subliniază că există multe alte surse de proteine care pot deveni prioritare în alimentația noastră, reducând astfel consumul de carne. El recomandă proteinele vegetale, cum sunt cele găsite în nuci și, în special, în leguminoase.

Leguminoasele sunt o sursă sănătoasă de proteine și vitamine, sunt bogate în vitaminele din complexul B, fier, cupru, magneziu, mangan, zinc și fosfor. De asemenea, ele furnizează fibră, sunt sărace în grăsimi și nu conțin colesterol, fiind în același timp bogate în carbohidrați și proteine.

Deși cu alimentele vegetale obținem cantități mai mici de aminoacizi comparativ cu cele de origine animală, combinând mai multe dintre acestea se poate obține un echilibru bun, de exemplu, prin combinarea leguminoaselor cu cerealele în aceeași rețetă sau consumându-le pe parcursul zilei, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel