Alin Petrache (FR Rugby) susține că ”este ceva nemaipomenit” că echipa națională se află în primele 20 de națiuni din lume.
Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, s-a declarat că deși rezultatul obținut de echipa națională la Cupa Mondială nu este cel mai bun, cu patru înfrângeri la rând, faptul că ne află în primele 20 de națiuni este de admirat, mai ales în contextul în care financiar suntem departe de toate celelalte selecționate.
”Aş dori să înţelegem contextul în care au venit aceste rezultate ale echipei naţionale. Au fost momente în care am reuşit să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor, iar uneori nu am reuşit.
Dar înainte de a judeca performanţa, trebuie să privim şi condiţiile în care noi am concurat. Ne-am măsurat forţele cu cele mai mari echipe din lume, echipe cu bugete mult mai mari şi cu condiţii de top.
Cu toate acestea am reuşit să ne menţinem ca una dintre cele mai bune ale naţiunii române şi să concurăm în competiţii elitiste. De aceea trebuie să recunoaştem şi să valorizăm efortul fiecărui membru al echipei în parte. Apoi trebuie să cerem condiţii mai bune, o finanţare decentă.
Pentru a concura la cel mai înalt nivel avem nevoie de resurse şi de sprijin. Noi vom continua să luptăm şi să aducem mândrie naţiunii noastre. Normal că nici mie, nici echipei, nimănui nu-i convin rezultatele.
Trebuie să facem o analiză, să ştim cum stau lucrurile şi să vedem cum mergem mai departe. Dar din punctul meu de vedere faptul că România este în primele 20 de naţiuni ale lumii este ceva nemaipomenit.
Suntem printre puţinele sporturi din România care încă se mai califică la o Cupă Mondială”, a declarat Alin Petrache, conform Agerpres.
Totodată, Alin Petrache susţine că naţionala României nu poate concura cu ţări unde rugby-ul are buget mai mare decât toată finanţarea pe care o primeşte sportul românesc.
”E greu de spus care e necesarul pentru rugby-ul românesc, pentru că nu ştiu dacă naţiunea poate oferi aceşti bani de care avem nevoie. Dar pot spune că bugetul federaţiei a fost de 6,2 milioane de lei, adică 1,2 milioane de euro. Iar bugetele echipelor cu care am jucat la Cupa Mondială în primele trei meciuri sunt cu mult peste tot bugetul sportului românesc.
Adică Africa de Sud cu 132 de milioane, Scoţia cu 80 milioane şi Irlanda cu 114 milioane. Astea sunt bugetele cu care noi ne-am confruntat. Iar Tonga are undeva peste 6 milioane de euro. Iar această diferenţă există de ani de zile, nu de ieri.
În 1995 când rugby-ul a trecut la profesionism, noi am rămas aici unde suntem acum, cu aceeaşi pregătire şi aceleaşi condiţii. E un moment crucial nu numai pentru rugby-ul românesc, ci pentru tot sportul românesc. Cred că sportul ar trebui să devină una din principalele preocupări ale Guvernului", a mai spus Alin Petrache, care a ținut să sublinieze că relația pe care o are cu Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport, este unu cu mult mai bună decât cea cu Eduard Novak (fostul ministrul al Sportului).
Echipa naţională de rugby a României a încheiat cu înfrângeri pe linie participarea la Cupa Mondială din Franţa. Prima reprezentativă a pierdut cu scorul de 8-82 cu Irlanda, liderul la zi din ierarhia mondială, 0-76 cu Africa de Sud, campioana mondială en titre, 0-84 cu Scoţia şi 24-45 cu Tonga în Grupa B a CM 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News