Alin Stoica, prefectul Capitalei, și-a dat acordul privind instituirea stării de alertă în Sectorul 1.
UPDATE: "Am fost de acord cu măsurile pe care Sectorul 1 le-a clarificat. Acestea vizează trei aspecte. Primul: creşterea capacităţii de răspuns pentru îndepărtarea riscului care există acum pe raza Sectorului 1 şi anume acumularea de deşeuri necontrolate într-o cantitate foarte mare. De asemenea, crearea unei strategi pe termen scurt pentru a preveni, pe următoarea perioadă, reapariţia acestui fenomen. Şi trei: schimbarea mentalităţii agenţilor economici și populației pentru a împiedica abandonarea de deșeuri pe raza Sectorului 1 în mod necontrolat. Şi asta înseamnă că se vor putea aduce capacităţi suplimentare pentru a rezolva rapid problema acumulării de gunoaie.
Vom monitoriza zilnic evoluţia - Sectorul 1 este obligat să transmită către Prefectură care este cantitatea de gunoi ridicată şi de ce operator, care este cantitatea predată la fiecare sortator, care este cantitatea care este dusă către depozitare - în aşa fel încât să putem să monitorizăm, faţă de estimarea făcută de Sectorul 1 de cantităţi de deşeuri existente, câte se ridică din Sectorul 1 în fiecare zi, până la momentul în care serviciile vor funcţiona în mod normal, adică să nu se mai acumuleze deşeuri suplimentare", a declarat Alin Stoica.
"În momentul 7 iunie, a fost o solicitare de stare de alertă pentru că nu se ridicau deşeurile menajere, cele produse în gospodării. În urma discuţiilor şi a analizei, s-a constatat că acele deşeuri nu erau ridicate din cauza unui blocaj la sortatori, prestatorul de servicii invocând faptul că sortatorii refuză preluarea acestor deşeuri. În momentul acela, am găsit o soluţie care nu presupune declararea unei stări de alertă şi anume o relaţie directă între Primăria Sectorului 1 şi sortatori. Şi astăzi funcţionează această soluţie pentru că deşeurile menajere produse în gospodării şi de agenţii economici sunt duse acum la sortatori. Acolo nu mai există niciun blocaj.
Blocajul, acum, este generat de faptul că există multe deşeuri necontrolate pe străzi şi aceste deşeuri sunt generate de faptul că există o indisciplină şi la nivelul agenţilor economici şi la nivelul unei părţi mici, sper eu, a populaţiei, dar şi de faptul că prestatorul nu poate să facă faţă acestui val de deşeuri, iar lucrurile acestea trebuie adresate în mod rapid pentru că acumularea de deşeuri este continuă", a mai spus prefectul Capitalei.
"Nu va fi reziliat contractul cu Romprest. Această stare de alertă nu presupune rezilierea niciunui contract. Eu cred că Romprest este parte din soluţie pentru că trebuie să continue să presteze serviciile care sunt şi plătite şi merg bine, de exemplu, cum este ridicarea gunoiului din gospodării. Pentru aceste deşeuri suplimentare de pe străzi, acolo unde există acest blocaj, trebuie aduse capacităţi suplimentare şi mă aştept ca lucrul ăsta să se întâmple rapid", a spus Alin Stoica.
"Nu este o stare de alertă generată de un risc sanitar, ci este o stare de alertă generată de nefuncţionarea serviciilor publice", a adăugat prefectul Capitalei.
"Singura analiză cu date, cu cifre este cea a Comitetului Local pentru Situații de Urgență de la Sectorul 1. (...) Conform analizei Sectorului 1, acum două zile. dumnealor au estimat că ar fi 2.600 de tone de deşeuri pe stradă", a mai spus acesta.
"Primăria Sectorului 1 a primit informaţia că acordul prefectului a fost dat de la ora 9.00. Mă aştept ca deja să fi contactat firme disponibile pe piaţă, în conformitate cu prevederile legale, şi să selecteze. Sper ca gunoiul să fie strâns cât mai repede pentru că, în momentul în care acest pericol este îndepărtat, şi starea de alertă poate înceta mai devreme de cele 30 de zile", a declarat Alin Stoica.
Nicușor Dan: Am consumat foarte mult timp în discuţiile pentru groapa de gunoi
UPDATE: "Există atribuţia primarului de sector în ceea ce priveşte colectarea şi selectarea şi există atribuţia primarului general în ceea ce priveşte tratarea şi depozitarea. Am consumat foarte mult timp în discuţiile pentru a stabiliza problema gropii de gunoi la care Bucureştiul să ducă gunoaiele în mod legal. Consiliul General, săptămâna trecută, a votat hotărârea de consiliu pentru înfiinţarea acelei asociaţii de dezvoltare intercomunitară. În urma acestei hotărâri, trebuie ca sectoarele Municipiului Bucureşti să dea hotărârile lor şi apoi să ne ducem la judecătorie să înființăm asociaţia astfel încât fiecare dintre noi să putem accesa bani europeni. Acestea sunt atribuţiile mele pe deşeuri", a declarat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
_____________________________________________________________________________________________
În urmă cu doar câteva minute, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că a trimis, deja, către Comitetul Local pentru Situații de Urgenţă acordul de a se instaura starea de alertă la nivelul Sectorului 1, potrivit Antena 3.
Vorbim de o stare de alertă care îi va permite edilului Sectorului 1 să încheie un contract de salubritate fără licitaţie, fără dezbatere publică. Este vorba despre o atribuire directă care se va întinde doar pe perioada stării de alertă. În primă fază, pe 30 de zile. Starea de alertă va intra în vigoare încă din această noapte, de la ora 00.00.
În aceste 30 de zile, Clotilde Armand trebuie să vină cu o altă firmă pentru a face curăţenie la nivelul Sectorului 1. Această stare de alertă se poate prelungi doar după o serie nouă de analize făcute de Garda de Mediu, Agenţia de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.
Ieri, pana la ora 18.00, cele trei instituții nu au dat semnale cum ca ar fi nevoie de o stare de alerta, însă prefectul Capitalei spunea că așteaptă încă o serie de lămuriri din partea Primăriei Sectorului 1. În această dimineață le-a primit.
Ce spunea, ieri, prefectul Capitalei
"În acest moment suntem încă în analiză, tocmai am avut o discuţie cu Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cu reprezentanţi ai Sectorului 1 pe această situaţie, avem o imagine a situaţiei de fapt, sunt aproximativ 2.600 de tone de deşeuri necontrolate pe raza Sectorului 1, din estimările făcute de Sectorul 1. Pericolul principal care ar putea fi din deşeuri din construcţii - degajarea de pulberi care să pună în pericol potenţial şi sănătatea oamenilor. Gestiunea acestor deşeuri cade în sarcina ambilor jucători şi anume autoritatea publică locală şi firma care are delegat serviciul public de salubrizare.
Există şi o componentă de care sunt responsabili cetăţenii, din câte înţeleg, mulţi ani de zile gunoiul fiind gratuit, există un comportament indus al cetăţenilor care au abandonat deşeuri pe raza Sectorului 1, pentru că până acum se luau gratuit aceste deşeuri, însă iată că lucrurile acestea trebuie gestionat diferit acum", a declarat Alin Stoica.
Întrebat dacă se va ajunge la instituirea stării de alertă în Sectorul 1, aşa cum îşi doreşte primarul Clotilde Armand, prefectul Alin Stoica a spus că sunt mai multe variabile de luat în calcul.
"Nu ştiu să dau acest răspuns acum. Aştept să discut cu toţi cei implicaţi, inclusiv cu reprezentanţii Gărzii de Mediu. Voi avea o întâlnire azi cu cei de la Mediu, aştept să mă întâlnesc şi cu cei de la DSP", a spus Alin Stoica.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu