Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au stabilit, joi, ca pe data de 20 aprilie să se desfăşoare ultimul termen în dosarul ANRP, în care sunt judecaţi Alina Bica, omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş.
La termenul de joi al procesului, fostul vicepreşedinte al ANRP Remus Baciu a dat un supliment de declaraţie, după ce acesta le-a spus judecătorilor că în declaraţiile anterioare a făcut 'formulări cinice'. În esenţă, Remus Baciu a spus în sala de judecată că el nu a înţeles, pe vremea când era membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, că trebuie să verifice personal toate dosarele de despăgubire, ci s-a bazat pe rapoartele întocmite de experţii din cadrul instituţiei.
Poate am greşit eu
'Nu aş vrea ca instanţa să rămână cu ideea că eu am avut o atitudine de nepăsare faţă de dosarele de la ANRP. Nu am avut niciodată reprezentarea faptului că trebuie să cercetez personal fiecare dosar de despăgubire. Acesta este adevărul pe care îl simt şi îl spun. Poate am greşit eu. În această comisie au fost foarte mulţi oameni - judecători, procurori. Nimeni nu a semnalat o problemă de lucru în această comisie. În şase ani de zile, nu a apărut o discuţie că această comisie nu ar funcţiona conform legii. Au fost sute de plângeri pe abuz în serviciu şi au fost clasate de parchete (...) Discuţiile în comisie au fost empirice sau chiar un nivel mai jos. În primul an, de frica luării unor decizii, s-a tergiversat soluţionarea dosarelor. Am crezut că, în urma cursurilor făcute de către specialiştii din instituţie, vom reuşi să avem un punct de vedere loial cu privire la rapoartele întocmite de evaluatori independenţi, dar nici ei nu au putut sa facă asta. Şi atunci am ales soluţia de a angaja experţi (...) Nu era reglementată o procedură prin care dosarele să meargă la toţi membrii din comisie, pentru a fi studiată întreaga documentaţie. Acum există o altă interpretare a legii, prin cele şase rechizitorii în care sunt trimis în judecată, şi este posibil ca eu să fi dat o interpretare eronată a legii, fără să-mi pot imagina care ar fi fost soluţia corectă şi mulţumitoare. Eu ştiu care era soluţia salvatoare - să nu fi participat la şedinţele comisiei. Eu sunt martor într-un dosar, tocmai pentru că am lipsit într-o zi de la şedinţa comisiei', a declarat Remus Baciu.
[citeste si]
Acesta le-a mai spus magistraţilor că este gata să fie supus unui test la poligraf.
Tot la acest termen, două dintre expertele din dosar au solicitat să fie plătite cu suma de 22.000 de lei, iar o altă expertă a cerut 68.000 lei, în contul rapoartelor de expertiză realizate la solicitarea instanţei. Procurorul de şedinţă şi avocaţii inculpaţilor nu au fost de acord cu plata acestor sume, susţinând că sunt exagerate, de vreme ce o expertă a facturat tipărirea unui raport pe durata a 12 ore, în timp ce altă expertă l-a tipărit în două ore, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News