Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, susține că trebuie găsite soluții pentru ca învățâmântul românesc să nu fie de o calitate "modestă".
"Dacă nu vom face această diagnoză corectă a stadiului în care ne aflăm cu educația în România, evident că nu vom putea găsi nici soluțiile potrivite. Și dacă nu vom reuși să schimbăm lucrurile, să ne asumăm într-o oarecare măsură eșecul de până acum, nu vom putea să lucrăm activ pentru a preveni această evoluție", a precizat Alina Gorghiu la o dezbatere organizată de Organizația Femeilor Liberale Sector 1 cu tema "Codul de etică pentru învățământul preuniversitar", scrie Agerpres.
Liderul liberal a arătat că, dacă astăzi PNL consideră că educația este prioritate națională, va trebui să-și asume "în mod concret, în mod clar, în mod ferm, în mod public" alocarea progresivă a resurselor până se va ajunge la 6% din PIB.
"Ce înseamnă 6% din PIB: înseamnă infrastructură mai bună și, evident, dotări mai bune în școli, înseamnă salarii mai mari și formare continuă de calitate pentru cadrele didactice, înseamnă motivarea dascălilor, investiții în motivarea lor și în calitatea actului de predare și, proporțional cu aceasta, va crește evident și nivelul de pregătire a elevilor și studenților. Pentru că, fără profesori și cadre didactice în general, bine pregătite și motivate, niciodată nu vom avea un sistem educațional performant", a mai spus, printre altele, copreședintele PNL.
"Din punctul meu de vedere, educația școlară este cel mai important factor al succesului personal, pentru că este de departe cel mai mare furnizor de oportunități individuale. Până acum probabil că cel mai rău lucru care s-a întâmplat în România a fost că educația a fost văzută ca un consum, și nu ca o investiție pe termen lung", a susținut Alina Gorghiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu