Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunțat joi, la Timișoara, că îi va solicita ministrului Justiției, Tudorel Toader, să vină la audieri în Senatul României.
Decizia survine la scurt timp după ce ministrul Toader a vorbit despre proiectul de lege aflat în discuție la Ministerul Justiției, potrivit căruia deținuții care au stat în condiții necorespunzătoare în penitenciar și care nu au beneficiat de legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare în octombrie 2017, ar putea primi o compensație financiară de 5 lei pentru fiecare zi câștig neacordată.
"În calitate de vicepreședinte al Senatului și de membru al PNL. voi cere ministrului Toader, prin intermediul Senatului, să vină la audieri în Senatul României și să explice public de ce în spațiul public de la ministerului domniei sale pornesc toate aceste idei și proiecte alarmante", a declarat Alina Gorghiu în conferința de presă, susținută joi la Timișoara.
Potrivit acesteia, ministrul Toader dezamăgește. Deși a anunțat la 16 ianuarie că va evalua efectele legii recursului compensatoriu în contextul crimei de la Mediaș, analiza se lasă așteptată.
"Sunt sigură ce toți cei care am fost afectați de crima de la Mediaș, cei care am văzut impactul acelei atrocități, așteptam evaluarea din partea ministrului Justiției. Pentru că ne așteptam cu toții ca această lege a recursului compensatoriu să fie modificată astfel încât crima de la Mediaș să nu fie repetată în altă ipostază, în altă locație sau cu alt autor.
Realitatea despre care vorbeam, că ne așteptam la abrogarea acestei legi sau la modificarea ei, nu corespunde cu ceea ce face dl Toader. Nu doar că nu modifică legea, ci a hotărâr să dea bani tuturor celor care nu au beneficiat de această lege", a mai spus senatorul PNL.
Alina Gorghiu consideră că, în cazul în care acest proiect de lege va ajunge în Parlament, el va suferi modificări substanțiale, pe același scenariu ca la legea recursului compensatoriu.
"În proiectul domniei sale, conform Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, este evaluat spre a primi sume de bani un număr de 90.000 de deținuți, 90.000 de beneficiari. Adică 70 milioane lei , dacă legea ar fi votată în forma propusă de Minister, cu o despăgubire de 5 lei pentru fiecare zi de câștig neacordată. Însă vă amintesc că și la legea recursului compensatoriu, atunci când s-a ajuns cu ea în Parlament, s-a modificat de la 3 zile la 6 zile, de la anumite condiții de eliberare s-au adăugat altele...", a adăugat Gorghiu, în opinia căreia ministrul Justiției trebuie să dea explicații în Senat și pe alte subiecte.
"Ca atare, îi cer să vină în Parlament, o să fac această solicitare săptămâna viitoare, nu doar pe tema acestei ordonanțe pusă în dezbatere, ci și pe mult dezbătuta și neconcretizata ordonanță legată de amnistie-grațiere, repunerea în termenul pentru contestație în anulare, transformarea Secției speciale de investigare a magistraților în direcție, modificarea codurilor cu prevederile care nu au fost declarate neconstituționale de CCR...", a conchis Alina Gorghiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu