Alina Gorghiu: PNL va vota pentru ridicarea imunității lui Chesnoiu

Facebook Adrian Chesnoiu
Facebook Adrian Chesnoiu

Alina Gorghiu a spus ca PNL va vota pentru ridicarea imunității ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Prezentă în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, la B1 TV, Alina Gorghiu a făcut o serie de declarații pe marginea subiectului legat de ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu.

„Evident că vom vota pentru ridicarea imunității astfel încât să se poată începe urmărirea penală împotriva nu numai a domnului ministru Chesnoiu, ci oricând o să fie necesar pentru că parlamentul n-are niciun drept să existe în această procedură. Probabil că la un moment dat, atunci când vom modifica Constituția și vom fi mai deschiși spre a face pași către o separație reală a puterilor în stat, nu vom mai judeca începerea urmăririi penale a unui ministru, în Parlamentul României.”, a spus Alina Gorghiu.

„Sigur, e o întreagă teorie, e o întreagă discuție dacă se pot genera abuzuri atunci când există această pârghie de control, numai că să știți, în parlament, din păcate, evaluarea nu se poate face pe fondul dosarului. O să vină, în foarte scurtă vreme, această solicitare a DNA către Camera Deputaților. Conform modificărilor pe care PNL le-a generat în mandatul trecut, știți bine că Biroul Permanent de Urgență fixează termenul cu o comisie juridică, care apoi cheamă la audieri persoana în cauză și pe urmă, într-un termen foarte scurt va fi plenul.”

„Dacă mă întrebați pe mine, sunt convinsă că Radu Oprea și PSD vor avea conduita precizată în spațiul public, deci săptămâna viitoare vom avea această procedură deja bifată, pentru că ai nevoie de un plen al Camerei Deputaților în care votul să fie favorabil. Istoria recentă, nu în Cameră, ci în Senat, memorează un dosar similar. Era ministrul pentru Relația cu Parlamentul atunci, de la ALDE, nici nu vreau să îi dau numele ministrului, dar era în guvernarea PSD-ALDE, iar acesta era subiectul unui dosar similar, tot cu examene aranjate de către funcționarii publici la solicitarea ministrului.”, a continuat senatoare.

„Fac precizarea că îmi doresc și eu ca ministrul, indiferent din care partid face parte, să nu fi făcut așa ceva, pentru că nu este un prejudiciu exclusiv pentru PSD, ci pentru toată clasa politică. Apreciez încă o dată că PSD anunță public că va fi deschis cu privire la această solicitare venită din partea partidului și sunt convinsă că subiectul va rămâne în instanțele de judecată.”, a conchis senatoarea PNL de Timiș, Alina Gorghiu.

Adrian Chesnoiu, urmărit penal. DNA cere ridicarea imunității ministrului Agriculturii

Direcția Națională Anticorupție a cerut începerea urmăririi penale și ridicarea imunității ministrului Adrian Chesnoiu. 

"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al D. N.A. Crin Nicu Bologa a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru,  pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

- instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni),

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin.4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019", transmite DNA, într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel