Alina Gorghiu vrea mai multe femei în viața publică: Avem nevoie de o legislaţie care să impună un procent relevant  

Alina Gorghiu vrea mai multe femei în viața publică - Avem nevoie de o legislaţie care să impună un procent relevant
Alina Gorghiu vrea mai multe femei în viața publică - Avem nevoie de o legislaţie care să impună un procent relevant

România are nevoie de o legislaţie care să impună un procent relevant al femeilor în viaţa publică, a declarat, miercuri, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

"Sunt una dintre femeile din România care atunci când a intrat în politică a crezut în şansa de a face politică pe picior de egalitate cu bărbaţii. Şansa asta s-a dovedit a fi iluzorie. În timp ce treceau anii, am constatat că nu se fac aceleaşi progrese pe care mi le imaginam cu privire la sensibilitatea societăţii româneşti pentru rolul femeii în viaţa publică, motiv pentru care, dacă la început de carieră credeam că nu este nevoie să impui cote de gen în politica românească, vă spun cu toată responsabilitatea că am suportat un exerciţiu de maturizare accelerată şi am ajuns la concluzia că avem nevoie de o legislaţie care să impună un procent relevant al femeilor în viaţa publică", a afirmat Gorghiu, la conferinţa "Reprezentarea politică a femeilor în România", organizată de Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.

Femeile reprezintă peste 51% din populaţia ţării noastre


 
Ea a precizat că, în prezent, femeile reprezintă peste 51% din populaţia ţării noastre. "Atunci când ai mai mult de jumătate din populaţie femei şi vocea femeilor nu este auzită în forurile legislative, în Executiv, în Consilii de administraţie, în viaţa publică în general, atunci este limpede că o parte din tematica din societate, din agenda publică a societăţii nu se regăseşte în niciun fel de proces de decizie. În Parlament, la momentul acesta, avem o reprezentare de 18 - 19 procente, iar în Guvern avem minunatul procent de 9, asta pentru că am dublat prezenţa prin Ligia Deca de foarte scurtă vreme. (...) Până la 50%, e cale lungă. Lucrurile acestea se pot realiza cu o critică constructivă, cu măsuri legislative coerente", a transmis Alina Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului i-a rugat pe parlamentari să încerce să trateze "mai puţin superficial" tema femeii în politică.

"Mă gândesc foarte serios la o iniţiativă legislativă care să reglementeze, dar expres. O să mă gândesc la o modificare legislativă care să spună aşa - nu ai o listă care să aibă şi femei şi bărbaţi în mod echilibrat, atunci lista este de drept respinsă, anulată. Cu toate nuanţările pe care merită să le facem în această iniţiativă legislativă, vă cer suportul în a construi acest proiect de lege", a explicat Gorghiu.  

Vezi si:

 

Legile Justiţiei intră în dezbatere. Alina Gorghiu: Amânarea nu mai poate fi explicată nici românilor, nici partenerilor europeni

 

Proiectele privind statutul magistraţilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii vor intra, luni, pentru dezbatere şi vot, în plenul Senatului, după adoptarea celor trei rapoarte în comisia specială, a decis, luni, Biroul permanent al Camerei superioare a Parlamentului. Senatul este for decizional pentru aceste acte normative.

Alina Gorghiu a spus că în şedinţa Biroului Permanent al Senatului s-a decis introducerea pe ordinea de zi a celor trei legi ale justiţiei, aşa cum vor veni ele din Comisia specială. „Vorbim de nişte legi ale justiţiei corectate, lucru care arată în mod cert un semn de maturitate şi de responsabilitate din partea Parlamentului României”, a zis Alina Gorghiu.

„S-a ţinut cont în redactarea acestor proiecte legislative de avizele pe care Comisia de la Veneţia le-a dat anterior. Aud în dezbatere publică în permanenţă cum ni se solicită de anumiţi colegi din opoziţie să aşteptăm aceste avize. Vreau să vă spun că s-a ţinut cont de avizele Comisiei de la Veneţia şi fac precizarea la fel de fermă că, în momentul în care se va pune problema de adaptare a legislaţiei la noi solicitări ale experţilor de la Comisia de la Veneţia, vom lua în calcul acestei modificări”, a spus Alina Gorghiu.

„Nu trebuie nimeni să fie îngrijorat, acest Parlament este foarte deschis expertizei venite din partea forurilor internaţionale, astfel încât să avem tot timpul o legislaţie ridicată la standarde europene”, a subliniat Alina Gorghiu.

„Avem un aviz favorabil de la CSM, avem discuţii şi puncte de vedere de la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, de la Ministerul Public, de la asociaţii, ONG-uri, sindicate, şi aşa mai departe. Ca atare, a existat un consens asupra acestor legi între profesioniştii din domeniu, magistratură, mediul politic, specialişti. Amânarea dezbaterilor, în acest moment, nu mai poate fi explicată nici românilor care ne urmăresc şi nici partenerilor europeni, pentru că realmente nu mai există niciun fel de raţiune să tărăgănăm votul pe care astăzi trebuie să îl dăm în Senat”, a spus Alina Gorghiu. 

Citește mai multe AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel