Conf. univ. dr. Alina Morar-Zamoșteanu, psihoterapeut și lect. univ. dr. Daniel Muranyi, psihoterapeut, au fost invitați în emisiunea „Ultrapsihologie”, unde au vorbit despre psihoterapia sistemică.
Conf. univ. dr. Alina Morar-Zamoșteanu, psihoterapeut și lect. univ. dr. Daniel Muranyi, psihoterapeut, au spus în cadrul emisiunii „Ultrapsihologie” ce este psihoterapia sistemică și de ce să o alegi pentru cuplu sau familie.
„Terapie sistemică a apărut ca o reacție la psihanaliză în anii 1940-1950. Mulți terapeuți pe vremea aceea erau psihiatrii și spuneau că nu au uneltele necesare de a lucra cu familia sau cuplurile. Psihanaliză era preponderent orientată către individ și atunci, încetul cu încetul, au apărut teorii moderne, care se folosesc și în ziua de astăzi, orientări și tehnici moderne de a folosi terapia împreună cu clienții, clienții fiind familie, cuplu și chiar individ, iar acest lucru, în ziua de astăzi, se numește psihoterapie sistemică, deoarece ține cont de sistem”, a spus lect. univ. dr. Daniel Muranyi, psihoterapeut.
„Noi suntem întotdeauna într-un sistem, fie că este un micro sau un macrosistem. Acesta este fundamentul sau baza terapiei sistemice, fie că este vorba despre individ, cuplu sau familie.
Pe de altă parte, noi știm că există anumite etape evolutive în viața unei familii, de altfel, și în viața cuplului de care trebuie să ținem cont, în ideea în care există anumite situații problematice peste care putem să trecem foarte ușor sau mai puțin ușor. Psihoterapia reprezintă un suport în direcția aceasta. Sunt acele etape firești care apar în viața noastră și alături de care terapia sistemică oferă o serie de unelte astfel încât să putem să le depășim într-un mod armonios, mai ales că așa cum știm cu toții sunt o serie de atracții, o serie de factori care în momentul de față atacă atât unitatea cuplului, cât și unitatea familiei.
Noi tocmai acest lucru îl promovăm, promovăm ideea de a menține cuplul, de a menține familia unită și de a ajuta persoanele care se află în dificultate să treacă peste anumite probleme inerente”, a precizat conf. univ. dr. Alina Morar-Zamoșteanu, psihoterapeut, în emisiunea „Ultrapsihologie”.
Lect. univ. dr. Daniel Muranyi, psihoterapeut, a afirmat că scopul principal al terapiei sistemice este schimbarea.
„Nu va mai exista atât de multă suferință și astfel ies la iveală adevăratele probleme. Problema pe care o au clienții nu este adevărata problemă, aceste lucruri sunt ascunse undeva dedesubt și țin poate de istoricul fiecăruia, viața trăită anterior, experiențele de viață, concepțiile de viață. Toate lucrurile acestea influențează foarte mult”, a adăugat lect. univ. dr. Daniel Muranyi, psihoterapeut.
Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu